Egy új, narancssárga nyelvű leguánfajt fedeztek fel

2023.12.28. · tudomány

Dél-Kína és Észak-Vietnám szubtrópusi örökzöld erdeiben élő leguánfaj rejtélyét fejtették meg ázsiai kutatók. Korábban úgy vélték, hogy az itt élő Calotes versicolor (keleti kerti gyík) egyetlen faj, most viszont azonosították egy faját, valamint két alfaját is. A frissen leírt faj egyedei rikító narancssárga nyelvvel rendelkeznek, amiről elég könnyű megismerni őket – írja az IFL Science.

A rikító narancssárga nyelv egyedi megjelenést kölcsönöz a hüllőnek.
photo_camera A rikító narancssárga nyelv egyedi megjelenést kölcsönöz a hüllőnek. Fotó: Huang et al., ZooKeys 2023

A Kétéltű- és Hüllőkutató Laboratórium és Herpetológiai Múzeum korábbi igazgatója után Wang-féle kerti gyíknak (Calotes wangi) elnevezett állat más leguánokhoz hasonlóan rovarokkal és pókokkal táplálkozik. Élőhelye változatos, felfedezői, Yong Huang és munkatársai közleményükben azt írták, „a Calotes wangi szubtrópusi örökzöld lombhullató erdőkben és trópusi monszunerdőkben fordul elő Dél-Kínában és Észak-Vietnamban, főként hegyvidéki területeken, dombokon és síkságokon, erdőszéleken, szántóföldeken, cserjés területeken, sőt városi zöldövezetekben is".

Az újonnan felfedezett hüllőt könnyű összekeverni más leguánokkal.
photo_camera Az újonnan felfedezett hüllőt könnyű összekeverni más leguánokkal. Fotó: Huang et al., ZooKeys 2023

A Calotes nemzetség összes ismert fajának rendelkezésre álló DNS-szekvenciáit felhasználták és így a Calotes wangi filogenetikai fáját is meg tudták építeni a kutatók. A morfológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a hüllő feje kisebb, mint a Calotes nemzetség más indiai és dél-kínai populációi egyedeinek. Testhossza pedig mindössze 9 centiméter.

Az állat testhossza mindössze 9 centiméter.
photo_camera Az állat testhossza mindössze 9 centiméter. Fotó: Huang et al., ZooKeys 2023

A Calotes wangi mellett a genetikai elemzés további két alfajt is kimutatott: a hainani kerti gyíkot (Calotes wangi hainanensis) és a Calotes wangi wangit.