Új gyíkfajt találtak Peruban

2021.09.03. · tudomány

Új gyíkfajt azonosítottak Peruban: az Enyalioides feiruzae szinte a megtévesztésig hasonlít az Enyalioides rudolfarndtira, a figyelmes szemlélő azonban felfigyel a különbségekre is. A kutatók szerint valószínű, hogy a két faj hosszú időn keresztül egy faj lehetett, mielőtt a késő oligocén vagy a korai miocén korban létrejövő tektonikus események elválasztották volna őket.

Az Enyalioides nem szinte szemkápráztatóan gyorsan bővül új fajokkal: legutóbb 2015-ben fedeztek fel három, addig ismeretlen gyíkot, de a múlt században mindössze hét fajt soroltak ide, most pedig már tizenhatnál tartanak. A kutatást nehezítette az is, hogy a Huallaga folyóvölgye a legutóbbi időkig nehezen megközelíthető terepnek számított, a nyolcvanas évektől fogva pedig a helyi drogbárók és terroristák uralták a terepet, így a biológusok és herpetológusok számára nem nagyon termett arrafelé babér.

Feiruz, a múzsa

A helyzetet tovább nehezítette, hogy a kokaültetvények miatt 2000 méteres magasság alatt az erdő nagy részét kipusztították. Az elmúlt években az erdőbe visszatérő herpetológusok nyolc új gyíkfajt azonosítottak. A most azonosított új faj javasolt neve a Feiruz-gyík nevet kapta. Feiruz, az erdei gyík druszája egy nőstény zöld leguán (Iguana iguana) volt, aki Catherine Thomson, a taxonómiai kutatás és a gyíkvédelem nagylelkű támogatója mellett szolgált múzsaként és élethossziglani barátként.

photo_camera Az új faj hím példányai (A,B), nőstényei (C, D), majd ismét két hím Fotó: (A, B) G. Chávez és (C–F), P.J. Venegas / CC

Az apró sárkányhoz hasonlító csinos gyíkokat a kutatók éjszaka gyűjtötték be a fákról, DNS-mintát vettek tőlük, lefényképezték és lemérték őket. A terepen töltött időszak után mostanára jutottak el az új faj meghatározásáig, de alighogy felfedezték, a Feiruz-gyík máris veszélyben van: a kutatók jelenleg egyetlen védett populációjáról tudnak a Tingo Maria Nemzeti Park területén.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás