Keress fülesbaglyot!

A 2024. január 19-24. közötti időszakban országos telelőhely felmérést hirdet az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A 2018-tól meghirdetett lakossági felmérés egyik célja, hogy az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. „Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmi szempontból is hasznos önkéntes munkát végezve közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében”.

Az erdei fülesbaglyok (Asio otus) egyik különlegessége, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. „Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly fővárosában, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok összesített létszáma egyes években akár az ezer példányt is meghaladhatja! Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, továbbá egy-egy kuvik és macskabagoly is csatlakozhat” – olvasható az MME hétfői felhívásában.

Kisújszállási fákon telelő fülesbaglyok 2018. január 10-én
photo_camera Kisújszállási fákon telelő fülesbaglyok 2018. január 10-én Fotó: Orbán Zoltán/ MME

A jelenség magyarázata az adott terület gazdag egér- és pocokfajokból álló zsákmányállat-kínálata. Az ornitológusok szerint „a baglyok valószínűleg azért választják a zavartság miatt látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken; illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra”.

photo_camera Grafika: MME

A beérkező adatok alapján tavaly legalább 550 magyarországi településén, 957 helyszínen, 9 975 erdei fülesbagoly telelt. A kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 9 975 bagoly minimum 2 493 750 (!) mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2022/2023-as telelési időszakban. A természetvédők szerint 25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege több, mint 62 tonna.

Az MME videója a telelő populációkról:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás