Egy vérteszt forradalmasíthatja az Alzheimer-kór diagnosztizálását

01.23. · tudomány

A demenciák megkülönböztetésében és a gyógyszerek kiválasztásában is segítséget nyújthat az a vérteszt, ami képes kimutatni az Alzheimer-kórt okozó amiloid plakkokat képező fehérjék jelenlétét a véráramban. A Guardian számolt be róla, hogy majdnem 800 fő bevonásával végeztek sikeres kísérletet, ami igazolta, hogy a már elérhető vérteszt pontos eredményt adhat a betegségre vonatkozóan.

A lumbálpunkció és a PET-CT hozzáférhetősége lényegesen alacsonyabb, mint egy egyszerűbb vértesztté, így a vizsgálat szélesebb körben is elérhetővé válik. Ez segíthet abban, hogy a betegséget hamarabb észrevegyék, azoknál pedig, ahol magas a kockázata, hamarabb kezdhetik meg a rendszeres szűréseket. Ezeknek ráadásul a költsége is alacsonyabb, mint más vizsgálatoknak.

Így a kezelést is elkezdhetik a korai fázisban. A Jama Neurology című folyóiratban publikált kutatásban Nicholas Ashton és kollégái olyan tesztet mutattak be, ami a p-tau217 protein jelenlétét mutatja ki. A fehérje jó biomarkere az Alzheimer-kórban gyakori agyi elváltozások kialakulásának.

A vizsgálatba majdnem 800, amerikai, kanadai és spanyol személyt vontak be. Volt közöttük olyan, aki demenciára utaló tüneteket produkált és olyan is, akinek egyáltalán nem voltak kognitív hanyatlásra utaló problémái.

A kutatók a kereskedelmi forgalomba hozott ALZpath teszt eredményeit lumbálpunkcióval és PET-CT felvételekkel hasonlították össze, és 80 százalékban beigazolódott a teszt által mutatott diagnózis. A teszt olyan pontosnak tűnik, hogy akár más vizsgálatok nélkül, önmagában is elegendő lehet a kezelés megkezdéséhez.

Ahhoz viszont, hogy ez a diagnosztikai megközelítés elterjedjen, még a biztató eredmények ellenére is, további kutatásokra van szükség.