A római korból származó, még ép tyúktojást találtak brit földön

A Londontól alig 60 kilométerre található Aylesburyben 2010-ben találtak rá egy értékes leletegyüttesre, amikor egy nagyobb építkezés előtt feltárták a területet. A fonott kosarak, kerámiaedények, bőrcipők és állati csontok mellett négy ép tyúktojást is találtak, de akármennyire óvatosan is próbálták azokat kimenteni a gödörből, három közülük ott helyben eltört.

A negyedik azonban érintetlen maradt, és az elmúlt években nem is nagyon vizsgálták az 1700 éves, törékeny leletet. Aztán amikor tavaly elindult a beszélgetés arról, hogy hol kellene kiállítani, egy szakértő azt javasolta, előtte mindenképpen szkenneljék be a tojást, hogy kiderüljön, milyen rétegekből áll.

photo_camera Forrás: Oxford Archaeology

Ekkor derült ki, hogy a lelet még elképesztőbb: a vizsgálat szerint a pöttyös tyúktojás még mindig tartalmazott folyadékot – vélhetően a tojássárgája és a tojásfehérje keverékét. „Arra számítottunk volna, hogy az évszázadok során kioldódik belőle a folyadék, de még mindig benne van. Teljesen hihetetlen. Talán ez a lerégebbi ilyen tojás a világon” – mondta a Guardiannek az ásatásokat felügyelő oxfordi régész, Edward Biddulph.

Mint a szakértő elmondta, a gödör, ahol a tojásokat találták, egy kútnak adott otthont, amit sörfőzéshez használtak. Hogy a tojások hogyan kerültek a kosár mellé, arról csak találgatni lehet, de akár áldozati adományként is otthagyhatták – a kosárban valószínűleg kenyér volt, így egyben szolgálhattak adományként.

A tojást a londoni Természettudományi Múzeumba szállították, ahol a madártojás- és fészekgyűjtemények vezető kurátorával konzultálnak arról, hogyan lehet a tojást a legnagyobb épségben megőrizni, tartalmát pedig törés nélkül eltávolítani. Valószínűleg az lesz a megoldás, hogy egy apró lyukon keresztül kiöntik belőle a folyadékot, amelynek vizsgálatával a tojást tojó tyúkról és annak környezetéről is többet megtudhatnak.