Alig 7 milliméteres a világ legkisebb gerincese

02.14. · tudomány

A taxonómiai lajstromba 2011-ben felkerült, az angol nyomán magyarul jobb híján bolhavarangynak nevezett Brachycephalus pulex lehet a legkisebb gerinces élőlény a Földön – írja a New Scientist.

Az átlagos emberi mutatóujj begyén kettesével is kényelmesen elférő kétéltű legkisebb gerincesként történő nyilvántartásba vételét Mirco Solé, a brazíliai Santa Cruz-i Állami Egyetem munkatársa indítványozta a Zoologica Scripta folyóiratban megjelent tanulmányában.

A brazil 1 reálos érmén trónoló Brachycephalus pulex
photo_camera A brazil 1 reálos érmén trónoló Brachycephalus pulex Fotó: Renato Gaiga

Solé és munkatársai 46 példányt fogtak be a brazíliai Bahia állam erdős dombvidékén található egyetlen ismert előfordulási helyükön. Kiderült, hogy a nőstényeknél némileg kisebb hím egyedek átlagos testhossza alig 7 milliméter, ami azt jelenti, hogy a bolhavarangy majdnem egy milliméterrel kisebb mint, az új-guineai „vetélytársa”, a Paedophryne amauensis nevű békafaj, amelyet eddig a világ legkisebb gerinces élőlényeként tartottak számon.

A kutatók szerint az ilyen aprócska békafajoknál gyakoriak az olyan anatómiai rendellenességek, mint a lábujjak hiánya, de a hallószerv csökevényessége miatt nem ritka a bizonytalan egyensúlyozási képesség sem, amely ugrásaikat teszi, az alábbi videóban látható Brachycephalus pernix-hez hasonlóan bizonytalanná.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás