Teátrális tintaeregetéssel nyűgözi le nőstényét a hím törpeszépia

A törpeszépiák körében korábban nem ismert viselkedést dokumentáltak a Tokiói Egyetem tengerbiológusai – írja a New Scientist.

Az Ecology and Evolution folyóiratban megjelent tanulmányban részletezett, akváriumi megfigyelések szerint a törpeszépiák közé tartozó Sepia andreana faj hímjei a ragadozók elleni védekezés, illetve menekülés során kilövellt tintafelhőt a kiválasztott nőstény lenyűgözésére és elcsábítására is használják.

A kutatók szerint a „diffúz tintafelhő átmenetileg kitakarja a környezetet, így vizuálisan kiemeli a hím színpompás kültakaróját”, és ennek révén felkelti a nőstény figyelmét és érdeklődését. A teátrális belépővel indított udvarlás során a hímek a nőstény simogatásával teszik egyértelművé szándékukat – állítják a japán tengerbiológusok, akik szerint a gerinctelen fauna tagjainál még sosem figyeltek meg korábban a madarak násztáncát idéző viselkedési mintázatot.

A tintafelhőt eregető hím Sepia andreana (a), hogy abból előtűnve (b) nyűgözze le a kiválasztott nőstényt
photo_camera A tintafelhőt eregető hím Sepia andreana (a), hogy abból előtűnve (b) nyűgözze le a kiválasztott nőstényt Fotó: Nakayama et al.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás