A nemzetközi felháborodás miatt mégsem renoválják a gízai Menkauré-piramist

Január végén robbant ki a botrány az egyik gízai piramis felújítási munkálatai körül: miközben az egyiptomi régiségügyi hatóság vezetője, Mostafa Waziri az évszázad projektjének nevezte a Menkauré-piramis eredeti gránitborításának visszaállítását célzó beruházást, egyiptológusok és régészek arra hívták fel a figyelmet, hogy az minden örökségvédelmi szemponttal és nemzetközi alapelvvel szembemegy.

A Reuters csütörtökön közölte, hogy a szakértők aggályai és az egyiptomi-japán projektre irányuló nemzetközi figyelem arra késztette a hatóságot, hogy felülvizsgálja a renováció terveit.

A három gízai piramis legkisebbike, az i. e. 25. században épült Menkauré-piramis nagyobb társaival ellentétben nem mészkő-, hanem gránitburkolatot kapott, amit az évszázadok során több tényező is károsított: az időjárás, a fosztogatások és az omlás miatt az eredeti kb. 16-18 réteg gránitból már csak 7 rétegnyi maradt, bár a piramis lábánál számos gránittömb hever a mai napig.

A Menkauré-piramis
photo_camera A Menkauré-piramis Fotó: Flickr / Vincent Brown

„A Menkauré-piramis felülvizsgálati bizottsága egyhangúlag ellenezte a piramis alapja körül évezredek óta szétszórt gránit burkolati tömbök újbóli beépítését” – közölte a bizottság csütörtökön.

A bizottság vezetője, Zahi Hawass korábbi régiségügyi miniszter szerint képtelenség meghatározni, hogy az egyes tömböknek hol volt a helyük a piramison, ráadásul a munkálatokhoz cementre is szükség lenne, ami tönkretenné a piramist.

A bizottság azonban engedélyt adott a piramis hajógödreinek feltárására, amelyek hasonlítanak a gízai nagy piramis (építtetője: Hufu, vagy görögösen Kheopsz) mellett talált gödrökhöz – de csak „világos és részletes tudományos vizsgálat” után.