Addiktív algoritmusa miatt indul uniós vizsgálat a TikTokkal szemben

02.20. · TECH

Az Európai Unió vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, a TikTok megsértette-e a gyermekek védelmét és az átlátható hirdetési gyakorlatot célzó online tartalmi szabályokat – jelentette be hétfőn Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos. A Reuters szerint a kínai közösségimédia-platformot súlyos bírság fenyegeti.

Breton szerint a döntést azután hozták meg, hogy elemezték a rövid videók megosztására (és végtelen pörgetésére) használt alkalmazás kockázatértékelési jelentését és az információs kérelmekre érkezett válaszokat.

Az X-en közzétett posztjában Breton azt írja, a TikTokot a platform addiktív kialakítása, a képernyőidő-korlátozási funkció és az életkor-ellenőrzés hiányosságai, valamint az alapértelmezett adatvédelmi beállításai miatt vizsgálják. Emellett az úgynevezett nyúlüreg-effektust (rabbit hole effect) is kifogásolják – ez az a folyamat, amikor az algoritmus a sokat vagy sokáig nézett tartalmak alapján egyre inkább az adott témához kapcsolódó videókat kínál fel, ami könnyen elvezethet potenciálisan veszélyes tartalmakhoz.

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálya (DSA), amely február 17. óta minden online platformra vonatkozik, leginkább a legnagyobbaktól követeli meg, hogy megtegyenek minden tőlük telhetőt az illegális tartalmak és a közbiztonságot fenyegető kockázatok kezelése érdekében. A legnagyobb platformok az EU definíciója szerint havonta legalább 45 millió aktív felhasználóval rendelkeznek, így a Facebook, az Instagram, az X, a Youtube vagy a TikTok mellett ide tartoznak a legnépszerűbb pornóoldalak, de még a Booking.com és a Wikipédia is.

Ha a vizsgálat során azt állapítják meg, hogy a TikTok megsértette a DSA szabályait, tulajdonosa, a pekingi székhelyű ByteDance akár a globális árbevételeinek 6 százalékát kitevő bírságra is számíthat. Ez a cég 2023-ban jelentett 110 milliárd dolláros forgalmát tekintve 6,6 milliárd dolláros, vagyis közel 2400 milliárd forintos büntetést is jelenthet.

A TikTok szóvivője szerint a cég továbbra is együttműködik a szakértőkkel és az iparági szereplőkkel annak érdekében, hogy a fiatalok biztonságban legyenek a platformján, és ezt a munkájukat örömmel osztják meg az Európai Bizottsággal.