2100 éves bronz kéz őrzi a mai baszk ősének tartott legrégibb vaszkón nyelvű feliratot

02.21. · tudomány

Az Antiquity folyóiratban publikált tanulmány szerint a világ leghosszabb, a mai baszk ősének tartott vaszkón nyelvű felirata olvasható az Irulegi kézenírja a Heritage Daily.

Az Irulegi bronz kéz
photo_camera Az Irulegi bronz kéz Fotó: Aiestaran et al.

A bronz lemezből készült tárgy még 2021-ben a spanyolországi Pamplonához közeli Irulegiko várának feltárásakor került elő. A lelet az időszámítás előtti első századból, a Hispánia önállóságáért Rómával szembe forduló Quintus Sertorius által vezetett függetlenségi háborúk idejéből származik.

Irulegiko vára madártávlatból
photo_camera Irulegiko vára madártávlatból Fotó: Wikipédia

Az Irulegi kézen kiolvasható a baszk „jó szerencsét” kifejezéssel megegyező szövegtöredék, ami a kutatók feltételezése szerint arra utal, hogy az eredeti szöveg a római hódítások előtti istenségekhez intézett fohász része lehetett.

Az Irulegi kéz és a rekonstruált felirat
photo_camera Az Irulegi kéz és a rekonstruált felirat Fotó: Aiestaran et al.

Mattin Aiestaran, a bilbaói Baszk Egyetem régésze, a tanulmány első szerzője szerint az Irulegi kézen olvasható szöveg minden bizonnyal az eddigi leghosszabb vaszkón írás, ami eddig előkerült. De más forrás híján még így is nehezen bizonyítható egyértelműen a mai baszk és az egykori vaszkón közötti közvetlen rokonság.

Ismert, hogy a mai baszk az utolsó fennmaradt úgynevezett paleohispán nyelvjárás, amit még az Eurázsiából beözönlő indoeurópai népek terjeszkedése előtt az Ibériai-félsziget észak-keleti régióiban élők használtak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás