A rejtélyes tartesszoszi civilizáció állatáldozatainak bizonyítékai kerültek elő Spanyolországban

2023.11.27. · tudomány

Legalább 41 ló, 6 szarvasmarha, 4 sertés és egy kutya maradványai rejtette az a vaskori nekropolisz, amely a dél-spanyolországi Casas del Turuñuelóban végzett ásatások során került felszínre – írja az IFL Science.

A mai Andalúzia és Extramadura területén virágzó tartesszoszi civilizáció utolsó időszakából származó leletegyüttes a rituális állatáldozatok egyértelmű bizonyítéka – állítják a PLOS One folyóiratban publikált tanulmányukban az ásatást végző régészek.

A Homérosztól Hérodotoszig számos ókori forrásban említett ókori kultúra vallási szokásaihoz, hitvilágához vihetnek közelebb a feltárás eredményei. Az összesen 6770 csontmaradvány vizsgálata alapján egyértelmű, hogy az egészséges, kifejlett állatokat levágták, egy részüket pedig egy az időszámítás előtti 5. században rendezett rituális lakoma keretében el is fogyasztották.

A Casas del Turuñuelóban feltárt állatmaradványok
photo_camera A Casas del Turuñuelóban feltárt állatmaradványok Fotó: Construyendo Tarteso

Az állati tömegsír különlegessége, hogy a lovak zömét párban áldozták fel, a régészek magyarázata szerint a harci szekerek kultikus tiszteletnek örvendő lovairól lehet szó, a csontvázakon talált anatómiai elváltozások gyanis egyértelműen ilyen jellegű használatukról árulkodnak, ahogy a csontokon talált, szerszámozásra, fogatolásra, kantározásra utaló fémmaradványok is.

Áldozati lovak csontvázai a tartesszoszi civilizációnak tulajdonított helyszínen
photo_camera Áldozati lovak csontvázai a tartesszoszi civilizációnak tulajdonított helyszínen Fotó: Construyendo Tarteso

A kutatók szerint ez az első kézzel fogható bizonyítéka az Iliászban és az Odüsszeiában is említett tömeges áldozati kultusz valóságának.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás