Egy Caesar feliratú ólomlövedék az ókori háborús propaganda legújabb bizonyítéka

01.12. · tudomány

Gaius Julius Caesar nevét azonosították egy spanyolországi ásatáson talált parittya ólomlövedékén, amelynek egyik oldalára a római diktátor, a másikon pedig feltehetően egy ismeretlen város neve szerepel, ami azt bizonyíthatja, hogy az ibériai-félsziget ókori lakói között akadtak olyanok, akik a legendás hadvezér mellett harcoltak Hispániában – írja a Lives Science.

A december végén publikált eredmény új információkkal szolgál az időszámítás előtt 49-ben kirobbant polgárháború ibériai részleteiről.

A glans inscripta néven lajstromba vett tárgy egy ólomból öntött 71 grammos 4,5 x 2 centiméteres parittyalövedék. A régészeti szakirodalom szerint ezeket annak idején öntőformák segítségével készítették és aztán vésték fel rájuk a feliratokat. A szóban forgó lelet egyik oldalán a Caesarra utaló CAES, a másikon pedig az IPSCA felirat olvasható. Az archeológusok szerint az utóbbi a fegyvert használó harcos születési vagy lakóhelyére utalhat. A két felirat erősen eldeformálódott a használat során.

A latinul Munda néven ismert Montilla város közelében előkerült ólomlövedék
photo_camera A latinul Munda néven ismert Montilla város közelében előkerült ólomlövedék Fotó: Moralejo Ordax et al

A kutatók szerint IPSCA egy még nem azonosított település lehetett az ókori Hispániában, amelynek valamilyen jelentősége lehetett Caesar hadjáratához. A lövedék mindenesetre a latinul Munda néven ismert andalúziai Montilla közelében került elő, arról a területről, amit a történetírás a Pompeius és Caesar erői között lezajlott egyik legvéresebb ütközet helyszíneként tart számon.

Javier Moralejo Ordax, a Madridi Autonóm Egyetem feltárásban részt vevő archeológus professzora szerint a parittyák lövedékeiről tudható, hogy az ellenség egészségére gyakorolt negatív hatások mellett hatékonyan közvetítették a hadviselő felek propagandaüzeneteit is. Bár igaz, hogy eddig csak olyan Caesar nevével ellátott muníció került elő a mai Spanyolország területéről, amelyekre a CAE ACIPE feliratot vésték, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy „Szopd ki, Caesar”!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás