Ezekkel a masinákkal indult az 1980-as évek iskolaszámítógép programja

Március 8-tól május 1-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében, május második felétől pedig Budapesten, a Neumann Társaság Báthori utcai székházában lesznek láthatók a magyarországi közoktatásban először használt személyi számítógépek – olvasható a Neumann Társaság szerdai sajtóközleményében.

A tárlat az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány gyűjteményének és a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításának muzeális értékű darabjait mutatja be az iskolai számítástechnika hőskorából.

A Művelődésügyi Minisztérium által 1981-ben indított iskolaszámítógép program keretében beszerzett és a közoktatási intézményeknek több lépcsőben kiosztottak közül látható lesz több legendás hazai gyártású masina is.

Az 1980-as évek iskolaszámítógép programjának komputerei
photo_camera Az 1980-as évek iskolaszámítógép programjának komputerei Fotó: Eurolex Consulting Kft.

A tárlaton látható lesz

  • a Híradástechnika Szövetkezet HT1080Z számítógépe, „amelynek 16, illetve 48 Kilobájt RAM memóriájú változatai, fekete-fehér grafikával, beépített kazettás magnóval nagyobb tömegben jelentek meg az iskolákban. Az alapvetően a BASIC nyelv oktatására szánt számítógépekre – a tanárok bosszúságára – a legnagyobb sikert a GALAXY INVASION című amerikai játékprogram aratta. A lövöldözős játékprogram azért terjedhetett el, mert a magyar iskolagép egy távol-keleti számítógép licence volt, amely pedig kompatibilis volt az 1977-ben gyártott amerikai TRS-80 számítógéppel”;
  • a Budapesti Rádiótechnikai Gyár BRG ABC-80 számítógépe, „amely 16 kilobájt RAM-mal és fekete-fehér grafikával szintén a 8 bites BASIC számítógépek klasszikusai közé tartozik. A gép egy svéd-magyar kooperáció eredménye volt, a svéd számítógéphez a zseniális magyar mérnök, Jánosi Marcell tervezett kazettás adattárolót, ugyanaz a feltaláló, aki a világ első mikrofloppyját is megalkotta”;
  • a Videoton TV Computere (TVC), amely színes grafikája, beépített botkormánya okán „már sokkal profibb megjelenítést tett lehetővé, mint a HT számítógép, de megjelenésekor, a 80-as évek közepére a Commodore-, majd később a PC gépek győzedelmeskedtek az iskolagép kategóriában is”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás