Ritka, kritikusan veszélyeztetett lágyhéjú teknős nőstény egyedére bukkantak

02.22. · tudomány

Egy nemzetközi kutatócsoport újszerű megoldással bukkant rá egy igen ritka és kritikusan veszélyeztetett lágyhéjú teknősfaj nőstény egyedére, valamint fészkére. Az ázsiai óriás lágyhéjú teknősről (Pelochelys cantorii) eddig meglehetősen kevés információ állt rendelkezésre, az állatot ritkán észlelték, így most a Dél- és Délkelet-Ázsia édesvizű folyóiban honos fajt a helyiek beszámolói alapján igyekeztek felkutatni, írja a BBC.

A sikeres adatgyűjtésnek köszönhetően Indiában bukkantak rá egy nőstényre és egy fészekre néhány tojással. Ezeket a kutatók a folyó által elárasztott fészekből kiemelték, kikeltették, majd a kisteknősöket visszaengedték a természetbe.

A teknőscsalád felkutatása abból a szempontból volt újdonság, hogy nemcsak a természeti megfigyelések alapján keresték az állatokat. A kutatók kapcsolatba léptek helyi szervezetekkel és a környék lakosságával is, akik régebbi történeteket és frissebb tapasztalatokat is megosztottak a teknős észleléséről.

A program olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a halászatok során véletlenül kifogott egyedekre is elkezdtek jobban odafigyelni az emberek, ami hosszabb távon hozzájárulhat a faj fennmaradásához.

Ehhez viszont a kutatók elengedhetetlennek látják azt is, hogy egy helyi keltető- és nevelőközpontot hozzanak létre, ahol a nőstények biztonságosan rakhatják le a tojásaikat, a kisteknősök pedig háborítatlan környezetben kelhetnek majd ki.