Döntött az amerikai képviselőház: hónapokon belül betilthatják a TikTokot az Egyesült Államokban

03.13. · TECH

Az Egyesül Államok Képviselőházában szerdán szavaztak TikTok-ügyben, és a törvényhozók döntésének értelmében akár be is tilthatják a platformot az USA-ban, ha a kínai ByteDance vállalat öt hónapon belül nem adja el egy, a kormányzat által jóváhagyott amerikai cégnek. A TikTok-ellenes törvénytervezetet a képviselők szerdán nagy többséggel, ritka kétpárti egyetértésben fogadták el: 352 képviselő támogatta, míg 62-en szavaztak ellene.

A közel 170 millió amerikai által használt alkalmazás sorsa a CNN szerint már csak azon múlik, hogy mi történik a szenátusban. A TikTok a képviselőház döntésére úgy reagált, bíznak abban, hogy a szenátus megfontolja majd a tényeket, és hallgat a választópolgárokra, akik közül sokan a platformból élnek. Korábban Joe Biden amerikai elnök (akinek stábja a közelgő elnökválasztás előtt, februárban kampánycsatornát indított a TikTokon) jelezte, ha átmegy a kongresszuson a törvény, akkor ő is aláírja.

A tiltás konkrét következménye a Washington Post szerint az lenne, hogy a TikTok alkalmazás elérhetetlenné válna az Egyesült Államokban az Apple App Store-ból, a Google Play Store-ból, valamint webes platformokról.

Míg korábban elnöksége alatt Donald Trump támogatta a TikTok betiltását, az elmúlt napokban meggondolta magát, és saját közösségimédia-platformján, a Truth Socialön arra hívta fel a figyelmet, hogy a lépés a Meta tulajdonában álló Facebooknak kedvezhet, amely látszólag szerinte nagyobb kockázatot jelent.

A képviselők, akik a törvénytervezet elfogadása mellett érveltek, a TikTokot súlyos nemzetbiztonsági kockázatnak tartják, mert a kínai kormányzat felhasználhatja a titkosszolgálati szerveinek működését szabályozó törvényt a ByteDance ellen, és így amerikaiak adataihoz férhet hozzá. Mások, mint a New York-i Egyetem professzora, Scott Galloway, amellett érvelnek, hogy a TikTok a tökéletes propagandaeszköz, amelyet Kína aktuális érdekei szerint manipulálhat.

„A TikTok sokféleképpen árt a gyermekeknek, és hatalmas befolyása van arra, hogy mit hisznek el” – írta a szavazás előtt az X-en Jonathan Haidt amerikai szociálpszichológus, aki évek óta amellett érvel, hogy a közösségi média káros a tinédzserek mentális egészségére és az amerikai demokráciára. Haidt szerint „őrültség, hogy megengedjük, hogy a gyerekek egy olyan platformon töltsék idejüket, amelynek jogilag a CCP-nek [a kínai kommunista pártnak] kell engedelmeskednie”.

A szavazás előtt Thomas Massie republikánus képviselő és Glenn Greenwald amerikai újságíró a TikTok-ellenes törvény precedensteremtő hatására hívta fel a figyelmet, amely szerintük az interneten elérhető információ és okostelefonos alkalmazások fokozottabb állami kontrolljához vezethet.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a TikTok betiltása azt jelentené, hogy az Egyesült Államok „megfélemlítéshez folyamodik” amikor nem jár sikerrel egy tisztességes versenyben, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés gazdasági hatásai még visszaüthetnek az USA-ra.