Napi 11 órányi ülőmunka már durván növeli a korai elhalálozás kockázatát

Már korábban is számos kutatás figyelmeztetett az ülőmunka veszélyeire. Egy február végén publikált kutatási beszámoló szerint a napi 11 óránál többet ülve dolgozóknál 57 százalékkal nagyobb a halálozás kockázata, mint akik napi kilenc és fél óránál kevesebbet ülnek – írja a Sience Alert.

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) közegészségügyi tanszékének munkatársainak 5856, 63 és 99 év közötti nő bevonásával végzett kutatása szerint a korai halálozás veszélye még nagyobb mennyiségű testmozgás esetén is fennáll. A 10 éven át tartó követő kutatás során az alanyok közül 1733 hunyt el valamilyen életmódra visszavezethető betegségben.

Az alanyokra szerelt gyorsulásmérők adatsorait a kísérlet résztvevőinek hosszútávú kórtörténetével összevető, mesterséges intelligencia bevonásával végzett elemzés szerint mennél többet dolgozik ülve valaki, annál inkább növekszik az idő előtti elhalálozás kockázata. Az új eredmények alátámasztják annak az 5 évvel ezelőtt megjelent tanulmánynak az állításait, amelyek szerint még a rendszeres fizikai aktivitás sem csökkenti a 2-es típusú diabétesz, a keringési betegségek vagy éppen a sztrók kockázatát.

A kutatók szerint napi 11 órányi ülésidő jelenti az egészségkárosító határt, de már a felállás nélkül töltött 30 perc is kórosan emeli a vércukorszintet és a vérnyomást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás