Az ücsörgésnél még az is jobb, ha lefekszünk

2023.11.14. · majom

Az aktívabb életmód nagyban hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez, úgyhogy gyakorlatilag minden jobb, mint az egész napos üldögélés – akár a számítógép előtt, akár éjszakába nyúlóan a kanapén, sorozatot darálva.

Mindez egy a European Heart Journalban közzétett tanulmányból derül ki, amiben egy nemzetközi szakértőkből álló kutatócsoport rangsorolta a fizikai aktivitásokat és a pihenés különböző formáit abból a szempontból, hogy azok miképp járulnak hozzá a szív- és érrendszer egészségéhez.

A tanulmány nem azt javasolja, hogy mindenki cserélje nyugágyra, az irodai széket, írja a Science Alert. Az adatok azt támasztják alá, hogy minden apróbb változtatás és a sorozatbámulás elhagyása helyett bevezetett megfelelő alvási rutin hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

A kutatók a különböző mozgásformák hatásait 15 ezer résztvevő adatainak összevetésével vizsgálták. Külön ellenőrizték, hogy az ülőmunka, az állás, a könnyű fizikai munka és az erőteljesebb fizikai aktivitás milyen hatást gyakorol a szív egészségének mérőszámaira. Nem meglepő módon nyilvánvalóvá vált, hogy az egész napos ülés a legrosszabb, amit tehetünk, ennek negatív következményeit legjobban a könnyebb vagy mérsékelten erős fizikai aktivitások csökkentették.

De nem csak az egész napos ülés megszakítása segíthet az egészség megőrzésében. Az esti sorozatdarálás helyett a kutatók szerint érdemes inkább egy egészséges alvási rutint kialakítani. Korábbi kutatások ugyanis igazolták, hogy már az csökkenti a koleszterinszintet, ha másfél órányi kanapén üldögélést alvásra cserélünk esténként.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás