Leleplező felfedezés: Az időnk 20 százalékában csak ülünk a számítógép előtt, és nézzük, ahogy nem működik

2023.06.30. · TECH

Hiába sokkal jobbak a számítógépek, mint 15 évvel ezelőtt, a használati idő 11-20 százalékában valami nem működik a rendszerben, vagy olyan bonyolult megérteni, hogy egyszerűen nem tudjuk elvégezni a feladatot, amit szeretnénk. Ez derült ki a Koppenhágai Egyetem és a Roskildei Egyetem júniusi tanulmányából, amelynek keretében 234 ember tapasztalatait mérték fel, akik 6-8 órát dolgoznak számítógéppel.

Lefagyott képernyő, soha le nem fogyó homokóra, logikátlan, lassú vagy nem működő folyamatok, összeomló programok mentés nélkül hagyott szövegekkel. Annak ellenére, hogy mennyit fejlődött a technológia, ezek a szituációk többségében fájdalmasan ismerősek voltak a résztvevőknek, és a dán kutatás szerint tényleg nagyon sok felhasználó küszködik velük. A kutatásban diákok, könyvelők, tanácsadók, sőt IT-háttérrel rendelkezők is részt vettek, vagyis elsősorban olyanok, akik kompetens felhasználóknak tekinthetők.

Kasper Hornbæk, a tanulmány egyik társszerzője és a Koppenhágai Egyetem professzora szerint a 11-20 százaléknyi elvesztegetett idő nagyon messze van az „elég jótól”. Szerinte elképesztő, hogy ilyen magas ez a szám, bár a legtöbb felhasználó frusztrálódik, amikor számítógépet kell használnia, és a legtöbbeknek lesz egy horrorsztorijuk egy fontos PowerPoint-prezentációról, amit elfelejtettek lementeni, és összeomlott a rendszer. „Mindenki tudja, hogy mennyire nehéz olyan IT-rendszereket összerakni, amelyek kielégítik az emberek igényeit, de ennek a számnak akkor is sokkal alacsonyabbnak kellene lennie, és azt mutatja, hogy az átlagembereket nem vonják be eléggé a rendszerek fejlesztésébe” - mondta.

Morten Hertzum, a Roskildei Egyetem digitális technológiával foglalkozó professzora és a tanulmány egy másik társszerzője azt hangsúlyozta, hogy a legtöbb frusztrációt mindennapi feladatokkal kapcsolatban érzékelik a felhasználók, nem valami nagy teljesítményt és bonyolultságot igénylő programnál.

A felmérés résztvevői 84 százalékban olyan hibákkal találkoztak, amelyek már korábban is előfordultak és amely 87 százalék szerint újra megtörténhet. Hornbæk szerint ez arra utal, hogy ugyanazok az alapvető problémáink, mint 15-20 évvel ezelőtt. A két legnagyobb kategória, hogy nem elég jó a teljesítmény és nem elég felhasználóbarát a rendszer.

A KSH statisztikái szerint Magyarországon a vállalkozások 91 százaléka, míg Dániában 100 százaléka rendelkezik számítógéppel és internet-kapcsolattal. Dán statisztikák szerint 2018-ban a dánok 88 százaléka használt számítógépet, laptopot, okostelefont, tabletet vagy más eszközt a munkahelyén. Ennek fényében az új tanulmány azt jelenti, hogy egy normál munkahéten fél vagy akár egy teljes nap is eltelhet produktív munka nélkül számítógépes problémák miatt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás