Hiába a korai tavasz, éhesek a méhek

Tavasszal alapítanak új kolóniákat a dongók, de nincs könnyű dolguk: világszerte egyre kevesebb a vadon termő beporzónövény, annak ellenére, hogy egyre több helyen tervszerűen ültetnek méhlegelőket, hogy megállítsák ezt a trendet. Egy friss kutatás szerint pont akkor kevés az élelem a rovarok számára, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, a kora tavaszi hónapokban ugyanis a lárvák táplálása és a kolónia hőszabályozása miatt sokkal nagyobb szükség van a táplálékra, mint az aktív repülési időszakban.

Ez az Exeteri Egyetem kutatói szerint azt is jelenti, hogy a vadon élő beporzók világa alapvetően megváltozott: míg régebben a legnagyobb veszélyt a ragadozók, a paraziták és betegségek jelentették rájuk, most eljött a hét szűk esztendő, a populációk méretét már az erőforrások hiánya korlátozza.

A megmentő repkény

Jó hír, hogy ez a hanyatlás korai virágzású növényfajok telepítésével megfordítható: egy márciusi magyar kutatás szerint a szántók mellé telepített vadvirágos területek évről évre egyre több beporzót tudnak eltartani, az így létrehozott virágos sávokban az eredetileg telepített növényfajok mellett új virágokkal is gazdagodtak.

photo_camera Földi poszméh Fotó: STEPHANE VITZTHUM/Biosphoto via AFP

Tonya Lander, az Oxfordi Egyetem biológusa szerint a korai virágzók telepítése a kolóniák sikerét 35 százalékról 100 százalékra emelte a tavaszi időszakban – vagyis a vadon élő beporzók ezek híján gyakran nem tudtak kolóniát létrehozni, vadvirágos sávokkal viszont sikerrel jártak. A biológus szerint a kerek repkény (Glechoma hederacea), a piros árvacsalán (Lamium purpureum), a juhar, a cseresznye, a galagonya telepítése sokat segíthet a beporzókon, leginkább a poszméheken.

A mostani kutatás szerint két hétnyi éhezés 50-87 százalékos visszaesést jelent a királynők utánpótlásában – ez azt is jelenti, hogy a tavaszi időszak a legkritikusabb a vadon élő beporzók számára, nem pedig az, amikor már az aktív dolgozók gyűjtik a virágport.