A városi zaj már a tojásban gátolja a madárfiókák növekedését

A városi közlekedésből származó zajszennyezés már a tojáson belül gátolja a madárfiókák növekedését – állapította meg az ausztráliai Deakin Egyetem madárkommunikációs szakértőinek friss kutatása. A Science folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a zaj a még ki nem kelt madarak és a kikelt fiókák egészségére, növekedésére és szaporodására is hosszú távú negatív hatással van.

A kutatók zebrapintyek tojásain vizsgálták a jelenséget úgy, hogy öt-öt napon keresztül helyezték őket különböző zajszintű környezetekbe: a csendes napok után nyugtató dalokat játszottak le nekik, majd a városi közlekedés zaját tartalmazó felvételeknek tették ki őket. Ugyanezt újonnan kikelt fiókákkal is elvégezték.

Megfigyelték, hogy a fiókák csaknem 20 százalékkal kisebb valószínűséggel keltek ki a tojásból, ha ki voltak téve a forgalom zajának. A kikelt fiókák több mint 10 százalékkal kisebbek és közel 15 százalékkal könnyebbek voltak a csendesebb környezetben cseperedő madaraknál. A kutatók a fiókák telomereit is megvizsgálták (ez a DNS azon darabja, amely a stressz és az öregedés hatására egyre rövidül), és azok rövidebbek voltak, mint a többi madár esetében.

Zebrapintyek az etológia tanszéknek is helyet adó egyetemi épület tetőterében kialakított röptetőben
photo_camera Zebrapintyek az ELTE etológia tanszékének is helyet adó egyetemi épület tetőterében kialakított röptetőben Fotó: Solti Ábel Attila

A negatív hatások még azután is folytatódtak, hogy a fiókák már nem voltak kitéve a zajszennyezésnek: az életük korai szakaszában városi hangzavarnak kitett madarak négy évvel később kevesebb mint feleannyi utódot hoztak világra, mint a csendes környezetben felnőtt társaik.

„Számítottunk bizonyos hatásokra, de arra nem, hogy ilyen erősek lesznek” – mondta a kutatás társvezetője, Mylene Mariette. Korábbi tanulmányok rendre azt mutatták, hogy a fiatal madarak, különösen a még tojásban lévő fiókák legfeljebb nagyon kis mértékben érzékenyek a hangokra, ezért számos madárszakértő kifejezte meglepetését az új eredmények hallatán.

Azonban minden kutató megjegyzi, hogy további vizsgálatokra van szükség annak pontos meghatározásához, hogy mely fajokat érinti a zajra való érzékenység, hogy a hangerő, a hangmagasság vagy más tulajdonságok jelentik a legnagyobb problémát, illetve hogy milyen mechanizmus áll a negatív hatások mögött.