Sikeresen elstartolt a kínai holdszonda, a Csang-o–6

Magyar idő szerint pénteken 09:27-kor került kilövésre a Csang-o–6 holdszondát űrszondát szállító pilóta nélküli rakéta a kínai Vencsang Űrközpontból. A küldetés végső állomása a Hold sötét oldala, ahonnan a tervek szerint 53 nap alatt körülbelül 2 kilogramm holdmintát gyűjt – írja a BBC.

A kutatók reményei szerint az űrszonda sikeresen fog gyűjteni olyan lunáris kőzeteket, amik jobban segítenek megérteni a Hold keletkezését, mivel a Hold sötét oldalán öregebb a felszín, és kevésbé viselték meg az évmiiliárdok, ellentétben a Földhöz közelebbi féltekével.

A Csang-ó–6 szállítórakétájának startja 2024. május 6-án
photo_camera A Csang-o–6 szállítórakétájának startja 2024. május 6-án Fotó: ZHANG LIYUN/Xinhua via AFP

A kínai mitológia holdistennőjéről elnevezett szonda várhatóan a Hold déli pólusának közelében található 8 kilométer mély és 2500 kilométer széles Aitken kráterben landol.

A Csang-o–6 az első a három holdszondából, amit a kínaiak ebben az évtizedben terveznek indítani: a Csang-o–7 víz után kutat, a Csang-o–8 pedig egy tervezet holdbázis építését megelőző vizsgálatokat végez majd, hogy aztán a tervek szerint 2030-ra már a kínai terminológiában tajkonautának nevezett űrhajóst is a Holdra küldhessen a kínai kormány.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás