Mégsem álmunkban méregtelenít legjobban az agyunk, de azért nem felesleges az alvás

05.13. · tudomány

Az alvás jó dolog – ezzel kár is vitatkozni. Hatékony védőfaktor lehet a demencia ellen, kutatások bizonyítják, hogy a jó alvók tovább élhetnek, ráadásul alvás közben még tanulni is tudunk, ha akarunk. Viszont megdőlni látszik az a tézis, hogy az agy hatékonyabban méregtelenít az alvással töltött órákban. Legalábbis ezt állítja egy friss, a Nature Neuroscience című folyóiratban közzétett tanulmány.

A Guardian foglalta össze a kutatás eredményeit. Az Imperial College London biofizika és aneszteziológia professzora, Nick Franks, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az agy akár 50 százalékkal lassabban ürítheti a felhalmozódott méreganyagokat, ha a szervezet altatásban van. Bár a vizsgálatot egereken végezték, a kutatók szerint minden emlősnek szüksége van rá, hogy megszabaduljon az agyban lerakódó méreganyagoktól, emiatt úgy vélik, hasonlóképp zajlik a folyamat az embereknél is.

Eddig úgy tartották, hogy az alvás azért is hatékony ellenszere a demenciának és főképp az Alzheimer-kór kialakulásának, mert a felhalmozódó fehérjék és más felesleges anyagok álmunkban ürülnek ki a leggyorsabban az agyból.

A kutatások alapján viszont az egerek agyából a befecskendezett festékanyag 30 százalékkal lassabban ürült, amikor az állatok aludtak és 50 százalékkal csökkent a méregtelenítési folyamat sebessége altatás esetén.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az alvás hiábavaló lenne, csupán arról van szó a kutatók szerint, hogy az alvás nem emiatt nélkülözhetetlen a szervezet számára. A már említett tanulási képesség vagy az élményfeldolgozás ugyanúgy meggyőző érvek lehetnek a szundikálás mellett, arra viszont még várnunk kell, hogy megtudjuk, hogy akkor pontosan miképp befolyásolja a demencia kialakulását és a tünetek megjelenését az alvásminőség romlása és az alvásidő csökkenése.