Lovász Lászlót tiszteletbeli doktorrá avatták a Yale Egyetemen

A Connecticut állambeli New Havenben található Yale, az Egyesült Államok és egyben a világ egyik legrangosabb egyeteme díszdoktorrá avatta a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökét, Lovász Lászlót, aki 1993 és 1999 között maga is tanított az intézményben.

„A Yale Egyetemen 1702 óta hagyomány, hogy a kimagasló teljesítményért vagy a közjóhoz való példaértékű hozzájárulásért tiszteletbeli doktori címet adományoznak. Az egyetem idei diplomaosztó ünnepségén kilencen vehették át az elismerést, közöttük Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, korábbi elnöke” – írja közleményében az MTA.

Az egyetem méltatása szerint Lovász „zseniális matematikus és elméleti informatikus, akinek a tiszta matematika egyik ágában, a kombinatorikában végzett úttörő munkássága az emberiséget szolgáló és előre vivő valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában és a természettudományokban”.

Lovász László
photo_camera Lovász László Fotó: Mudra László/MTA

A Yale a méltató szövegben arra is kitér, hogy Lovász László szinte minden olyan díjat megkapott, amivel matematikusokat díjaznak. „Megtisztelő számunkra, hogy beleegyezett, hogy még egyet megkapjon, mégpedig attól az egyetemtől, ahol több mint fél évtizeden át tanított és kutatott, és amely maga is megtiszteltetésnek érzi, hogy átadhatja Önnek a műszaki és technológiai tudományok doktora címet” – írták Lovásznak.

A tizenéves kora óta sztármatematikusként emlegetett Lovász László 2019-ben a matematika területének legrangosabb elismerését, az Abel-díjat is megkapta Avi Wigdersonnal közösen. A Norvég Tudományos Akadémia indoklása szerint a díj a két tudós meghatározó jelentőségű munkásságáért járt „az elméleti számítástudomány és a diszkrét matematika terén, valamint szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.

Legutóbb pedig azzal kapcsolatban írtunk Lovászról, hogy az Európai Bizottság 2022-ben beválasztotta őt az Európai Kutatási Tanács 22 tagú irányító testületébe, a Tudományos Tanácsba.