Vértesztet fejlesztenek, amivel ellenőrizhető a sclerosis multiplexben adott immunválasz

05.27. · tudomány

Hugh Kearney, a Trinity College Dublin óraadója a Conversetionön számolt be róla, hogy kollégájával olyan eljárást fejlesztenek, ami alkalmas a sclerosis multiplex (SM) betegségben adott immunválaszok mérésére. Az eljárásra azért lehet szükség, mert a legtöbb gyógyszer, amit alkalmaznak az SM kezelésében, úgynevezett immunszupresszáns, vagyis az immunrendszer normál reakcióinak elnyomását végzi. Ezáltal pedig nemcsak az autoimmun betegség tüneteire van hatással, hanem a betegek könnyebben kaphatnak el különféle fertőzéseket is, hiszen a szervezetük nehezebben veszi fel a harcot a kórokozókkal.

Az SM-ről korábban már bizonyították, hogy a fő kiváltó oka valószínűleg az Epstein-Barr-vírus (EBV) lehet, ami ellen a szervezet antitesteket termel. A herpeszvírusok családjába tartozó kórokozótól azonban nem tud megszabadulni a szervezet, és míg egyeseknél szinte tünetmentesen lecseng a fertőzés, másoknál autoimmun betegség alakul ki. A fertőzés ugyanis 32-szeresére növeli az SM kialakulásának esélyét. Náluk a vírus ellen dolgozó immunrendszer nemcsak a betolakodó kórokozót támadja meg, hanem az idegsejtek mielinhüvelyét is. Minél több antitestet termel tehát a szervezet, annál több idegsejtet károsíthat.

Kearney-ék eljárásának lényege, hogy mérik a vérben található immunsejtek mennyiségét, valamint a vírusok jelenlétét is ellenőrzik. Így meg tudják állapítani, hogy az SM-szel kezelt személyek valóban EBV-fertőzöttek. A módszer később ahhoz is hozzájárulhat, hogy hatásosabb gyógymódokat fejlesszenek az SM hosszú távú kezelésére.

Az első klinikai vizsgálatokba 145 embert vontak be, közöttük voltak, akiket SM-szel diagnosztizáltak, volt egy epilepsziásokból álló csoport, valamint egy kontrolcsoport is. Az eredmények alapján látszott, hogy az autoimmun betegek, az SM-szel élők immunválasza számottevően erősebb volt az EBV-re, mint a másik két csoportté.

A kutatók továbbra sem látják tisztán, hogy mi lehet az SM-kezelések hatékonysága mögött álló pontos hatásmechanizmus. Most viszont úgy fest, hogy a vírusokat az azokat megtámadó antitestekkel együtt távolíthatják el a gyógyszerek segítségével – legalábbis ez tűnik a leghatásosabb kezelésnek.

Magyarországon a sclerosis multiplex hozzávetőlegesen 10 ezer embert érint, világszerte pedig kb. 2,8 milliót. A betegség akár teljes rokkantságot is okozhat, de a korai és hatékony kezeléssel sokáig megőrizhető a jó életminőség. A betegség világnapját május 30-án tartják, itthon május 25-én egésznapos rendezvényt szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a korai felismerés fontosságára.