Még idén bemutatkozhat a világ első fognövesztő gyógyszere

Bár április 1-én jelent meg, nem holmi tréfának szántuk azt a 2021-es cikkünket, amelyben beszámoltunk a Kiotói Egyetem szenzációs kutatásáról: a hiányzó fogak visszanövesztésére kidolgozott antitest-terápiát akkor még csak kísérleti egereken és vadászgörényeken próbálták ki, de idén az emberi tesztelés is elkezdődhet.

A japán egyetem oktatókórházában 2024. szeptember és 2025. augusztus között zajlik majd az a klinikai vizsgálat, amelyben összesen harminc olyan, 30–64 év közötti férfi vesz részt, akinek legalább egy őrlőfoga hiányzik. Ha az intravénás kezelés beválik, a kutatók reményei szerint már akár 2030-ban kereskedelmi forgalomba kerülhet a fogak regenerálására alkalmas gyógyszer.

A közel egy éves tesztidőszak után a kutatók olyan, 2–7 éves kor közötti gyerekeken is kipróbálják a szert, akiknek veleszületett foghiány miatt legalább négy foguk nincs a helyén – becslések szerint az emberek egy százalékát érinti ez a rendellenesség. Később a részleges foghiányban szenvedőkre is kiterjesztik a vizsgálatot – ez az állapot, amelyben 1–5 maradó foga hiányzik az adott embernek, az amerikaiak kb. 5 százalékát érinti.

A gyógyszer hatástalanítja a fogak növekedését visszatartó, USAG–1 nevű gént, és azáltal, hogy blokkolja annak más fehérjékkel való kölcsönhatását, ösztönzi a csontmorfogenetikus fehérjék jelátvitelét, vagyis új csont keletkezését váltja ki.

Takahasi Kacu, a kutatás és az egyetemi kórház fogászati és szájsebészeti osztályának vezetője egyébként molekuláris biológus, és már 2005 óta foglalkozik a fogak regenerálódásának rejtélyeivel. Reméli, hogy a kezelés nemcsak a veleszületett fogászati rendellenességekre lesz alkalmazható, hanem bárki igénybe veheti majd, aki bármilyen életkorban.