Hétszer kapott alkoholmérgezést, pedig egy kortyot sem ivott a ritka emésztési kórképpel diagnosztizált kanadai asszony

Az angol nyelvű nemzetközi szakirodalom auto-brewery syndrome (ABS) néven jegyzi azt a kórképet, amikor az emésztőrendszerben zajló biokémiai folyamatok állítja elő a részegségként ismert viselkedési zavart kiváltó, a központi idegrendszer normál működését megváltoztató etanolt, miszerint etil-alkoholt.

A félreértéseket elkerülendő, a rendkívül ritkán előforduló ABS a költséghatékony mámor helyett, szédüléssel, lelassult gondoskodással, zavart mozgáskoordinációval és állandó másnapossággal sújtja a betegeket, a másodlagosan jelentkező szorongást és depressziót súlyosbíthatja, hogy az „alkoholos befolyásoltság” okán egy sor mindennapi tevékenységet nem is végezhetnek.

A mindössze pár száz diagnosztizált esetet számon tartó szakirodalomban még ritkább alkoholmérgezésről a Live Science számol be, idézve az a kanadai orvoskamara CMAJ folyóiratában hétfőn megjelent esettanulmányt, amely egy józan életvitele ellenére újra és újra sürgősségi ellátásra kényszerülő 50 éves torontói nő kálváriáját és végül sikeres terápiáját írja le.

A két év alatt hétszer kórházi intoxikálásra szoruló, a zugivás gyanúja miatt pszichiátriai kivizsgálásra utalt családanya gasztroentereológiai laborleleteinek birtokában végül a tanulmányt jegyző kezelő- és kutatóorvosok konzíliuma feltárta, hogy a makacs, időről-időre kiújuló húgyúti fertőzései miatt öt éven át alkalmazott antibiotikum-kúrák annyira elszegényítették a páciens bélflóráját, hogy emésztőrendszerében megtelepedtek és felszaporodtak az olyan szénhidrátok bontásával etanolt előállító gombák, mint a sörélesztőként ismert Saccharomyces cerevisiae, vagy a Candida albicans.

Saccharomyces cerevisiae laboratóriumi tenyészete
photo_camera Saccharomyces cerevisiae laboratóriumi tenyészete Fotó: Wikipédia

A diagnózis nyomán előírt radikális és tartós szénhidrát-diéta, valamint a fungicideket alkalmazó gyógyszeres terápia végül hatékonynak bizonyult. És ugyan az első tünetmentes időszak után a páciens egyszer még visszaesett – mint kiderült a szénhidrátok bevitelének korlátait hágta át napokig –, mostanra kigyógyult az ABS-ből.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás