Kisiskolás gyerekek találtak rá egy fiatal T. rex maradványaira

A hétéves Liam Fisher tízéves testvérével, Jessinnel és kilencéves unokatestvérükkel, Kaiden Madsennel együtt barangolt 2022 júliusában az észak-dakotai Hell Creek kőzetformáció területén, amikor észrevettek egy nagy, fosszilizálódott lábcsontot. A dinórajongó fiatalok először azt gondolták, hogy a környéken gyakran feltűnő kacsacsőrű dinoszaurusz egy csontjára bukkantak, ezért lefotózták, majd elküldték a képet a család barátjának, a paleontológus Tyler Lysonnak.

Liam Fisher, Kaiden Madsen és Jessin Fisher
photo_camera Liam Fisher, Kaiden Madsen és Jessin Fisher Forrás: Giant Screen Films

A férfi szervezésében 11 hónappal később elkezdődött az ásatás a lelőhelyen, ahol a csontot megtaláló gyerekek is segíthették a munkát önkéntesként. Amikor Lyson a helyszínen épp egy fogat vizsgált, rájött, hogy a fiúk egy egészen más dinoszauruszfaj ritka példányára bukkantak: egy fiatal Tyrannosaurus rexre. A feltárás 11 napig tartott, majd a leleteket a Denveri Természettudományi Múzeumba szállították.

A különös felfedezést közel két évig titokban tartották, miközben díjnyertes dokumentumfilmesek és animátorok, valamint neves őslénykutatók és muzeológusok dolgoztak azon, hogy egy filmben dolgozzák fel a kalandos történetet – a 8K-s kamerákkal rögzített dokumentumfilmben azt a pillanatot is sikerült megörökíteni, amikor Lysonnak leesett, hogy valójában egy ifjú T. rex maradványaival állnak szemben. A T. REX című film narrátora ráadásul az az új-zélandi színész, Sam Neill, aki a Jurassic Park-filmsorozat paleontológusát, Dr. Alan Grantet játszotta.

photo_camera Sam Neill a Jurassic Park című 1993-as filmben Fotó: Photo12

„Ez a lelet azért jelentős a kutatók számára, mert a »tini rex« példány segíthet megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyek arra vonatkoznak, hogyan nőtt fel a dinoszauruszok királya” – mondta Lyson.

A T. rex sípcsontja 82 centiméter hosszú, ami a felnőtt példányok 112 centis sípcsontméretével összehasonlítva arra utal, hogy körülbelül 13-15 éves lehetett, amikor 67 millió évvel ezelőtt elpusztult. Egy T. rex átlagos élettartamát 28-30 évre becsülik a kutatók.

A fiatal példány a kutatók szerint nagyjából 1600 kilogrammot nyomhatott, az orrától a farka végéig 7,6 méter hosszú, valamint kb. 3 méter magas lehetett – vagyis kétharmad akkora, mint egy kifejlett felnőtt T. rex. „A tudósok csak találgatni tudnak arról, hogyan élhetett és viselkedhetett a fiatal T. rex, így az ehhez hasonló felfedezések fontos új információkkal szolgálhatnak azokról a korai életszakaszokról, amikor valószínűleg a legnagyobb növekedés történt” – mondta Thomas Holtz paleontológus, a Marylandi Egyetem T. rex-specialistája.

Az IMAX-ben és 3D-ben is bemutatandó T. REX című filmet június 21-én vetítik le először Denverben, majd a készítők reményei szerint világ körüli útra indulhat az alkotásuk.