Idén korábban kezdődtek és brutálisabbak Brazíliában az erdőtüzek

Tűzoltók küzdenek az erdőtüzekkel a brazíliai Pantanalban, a világ legnagyobb trópusi vizes élőhelyén, amely jaguárok, óriás hangyászölyvek és óriás folyami vidrák otthona – írja cikkében a BBC. A helyi média jelentése szerint Mato Grosso do Sul államban már közel 32 000 hektárnyi területet pusztítottak el a mostani tüzek. Klímaszakértők szerint az idei erdőtűz-szezon korábban kezdődött és intenzívebb, mint a korábbi években.

A régióban kevesebb eső esett, mint más években, ami megkönnyítette a tüzek terjedését, a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) adatai szerint az év elejétől június 9-ig a tüzek száma 935 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

photo_camera Erdőtűz pusztít a brazíliai Pantanalban, Mato Grosso do Sul államban Fotó: CHICO RIBEIRO/AFP

Az emelkedés különösen aggasztó, mivel az erdőtüzek fő szezonja csak júliusban kezdődik. Mato Grosso do Sul állam hatóságai már áprilisban környezetvédelmi szükségállapotot hirdettek, mivel az alacsony csapadékmennyiség ideális feltételeket teremt az erdőtüzekhez.

A tüzek száma az elmúlt négy évben most a legmagasabb, és a tavalyi évhez képest is megdöbbentő a különbség. Tavaly január 1. és 2023. június 9. között 127 tűzesetet jelentettek. Idén ugyanebben az időszakban ez a szám 1315 volt.