Élő emberi bőrrel ruháztak fel egy robotot, ami így már mosolyogni is tud

A Harvard Egyetem kutatói élő emberi bőrsejtekből készítettek mosolygós arcot, amit egy napon akár humanoid robotokon lehet majd felhasználni, hogy élethűbb módon közvetítsenek érzelmeket, de a hátborzongató kreálmány a ráncolhatósága miatt a kozmetikai ipar szereplőinek is hasznos lehet.

Egy 3D-s és egy 2D-s robotarcon is kipróbálták a mesterséges bőrt
photo_camera Egy 3D-s és egy 2D-s robotarcon is kipróbálták a laborban növesztett bőrt Forrás: Kawai et al., 2024

A kollagénvázban növesztett bőrsejtek tenyésztett keverékéből összeálló élő szövetet egy 3D-nyomtatott gyantaalapra helyezték, majd különböző felületekre illesztették. A korábbi kísérletekhez képest az új bőr már tartalmazza azoknak a szalagoknak a megfelelőit is, amelyek az emberekben és állatokban a bőr alatti szövetrétegben bújnak meg, és amelyek szilárdságot és rugalmasságot kölcsönöznek neki.

A bőrt először egy néhány centiméter széles, mosolygós robotarcra helyezték, amelyet az alaphoz csatlakozó rudak mozgatnak – ahogy ez a New Scientist alábbi videóján is látszik.

link Forrás

„Ahogy a mesterséges intelligencia fejlődése és más fejlesztések bővítik a robotoktól elvárt szerepek körét, úgy változnak a robotbőrtől elvárt funkciók is” – mondta a kutatást vezető Michio Kawai, aki hisz abban, hogy az emberéhez hasonló bőrrel felruházott robotok jobban tudnak majd kommunikálni az emberekkel.

Egy kísérletben a kutatók egy hónapon keresztül késztették mosolygásra a robotarcot, és azt találták, hogy a laborban növesztett bőr képes reprodukálni a mimikai ráncok kialakulását. „Azáltal, hogy képesek vagyunk rekonstruálni a ráncképződést egy tenyérnyi méretű laboratóriumi chipen, egyben új kozmetikumok és bőrápolási termékek tesztelése is lehetővé válik” – mondta Kawai a kutatás kozmetikai iparban való felhasználási lehetőségéről.

A bőr az érző funkciók, valamint a tápanyag- és nedvességellátást biztosító erek hiánya miatt nem képes sokáig fennmaradni, ha levegőt kap, de már ezeknek a problémáknak a megoldásán is dolgoznak a kutatók.