220 éves térképvázlatot szinkronizáltak pontossá magyar kutatók

Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és Kiss Eszter, a németországi Szövetségi Térképészeti és Földmérési Hivatal munkatársa június közepén publikálta annak a kartográfiai kutatásnak az eredményét, amely során egy 1797-es, a Habsburg katonai felmérés által befejezett dél-németországi térképművet vetettek össze mai térképekkel. A projektnek köszönhetően számos történelmi és környezeti változás vált követhetővé.

Az ELTE közleménye szerint „ritka, hogy a klasszikus levéltári munka matematikai analízissel párosulva hoz sikert”. Az alábbi képen látható térképrészlet egy olyan dokumentumból származik, amelyet a kutatók az osztrák Állami Levéltár Hadilevéltárában találtak meg. „Feltételezésük szerint a vázlat szolgált a térképmű elkészítésének alapjául; a téglalapok a leendő térképszelvények helyét mutatják be, a rajzoláshoz használható néhány jellegzetes tereppont feltüntetésével. A téglalapok hálózata mellett egy azokhoz képest 5 fokkal elforgatott koordináta-rendszer is látszik, amely egyértelműen a Cassini-féle elnevezéseket használja” – olvasható.

Térképrészlet az osztrák Állami Levéltár Hadilevéltárából – ez a vázlat szolgált a korabeli térképmű elkészítésének alapjául
photo_camera Térképrészlet az osztrák Állami Levéltár Hadilevéltárából – ez a vázlat szolgált a korabeli térképmű elkészítésének alapjául Fotó: Timár et aI.

Kiderült, hogy a terület első felmérését „Jean-François Cassini végezte el a Duna és a Rajna mentén, és ennek pontjait (amelyek a Google Books adatbázisában ma is elérhetőek) ugyanúgy „hozott anyagként” használták, mint más, korabeli térképvázlatokat”.

A korabeli és a mai térképrészlet
photo_camera A korabeli és a mai térképrészlet Fotó: Timár et aI.

Timár és Kiss kutatása szerint „a térkép a napóleoni háborúk árnyékában készült, ráadásul igen gyorsan, hiszen senki nem tudhatta, mikor jutnak ismét szóhoz a fegyverek. Emiatt tényleges terepi felmérésre csak ott volt mód, ahol semmilyen korábbi terepi információ nem állt rendelkezésre. A térképkészítés inkább abból állt, hogy a már meglévő, különböző célú atlaszokat, térképeket és vázlatokat rajzolták át egységes rendszerbe, egységes jelkulccsal”.

A Cassini-koordinátarendszerhez képest fellépő maradék hibák 130 vizsgált ponton: a hibák kisebbek (kék és zöld színek) ott, ahol a zöld színnel jelölt, 1760-as évekbeli Cassini-féle felmérések adatait is felhasználhatták
photo_camera A Cassini-koordinátarendszerhez képest fellépő maradék hibák 130 vizsgált ponton: a hibák kisebbek (kék és zöld színek) ott, ahol a zöld színnel jelölt, 1760-as évekbeli Cassini-féle felmérések adatait is felhasználhatták Fotó: Timár et aI.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás