Csak erős idegzetűeknek ajánlott a kémiai szúnyoggyérítés hatásait bemutató videó

Szinte napra pontosan három évvel ezelőtt írtuk meg, hogy miféle ökológiai, illetve ökotoxikológiai veszélyekkel jár a kémiai szúnyogirtás, amelyről aztán tavaly vendégszerzőink bizonyították, hogy nagyon súlyos árat fizetünk érte.

A Greendex augusztus 21-én szerdán publikálta azt a mindössze 2 perces videót, amely a Debrecen területén végzett légi szúnyoggyérítés valós, közvetlen hatásait dokumentálja. „Nagyon ritkán készülnek közérthető ismertetőanyagok, melyek széles körben bemutatnák a természetben okozott közvetlen károkat. Így nem meglepő, hogy a lakosság rendkívül tájékozatlan (...) Ennek megváltoztatása érdekében Debrecen különböző pontjain szakemberek végeztek el egy főként rovarokat érintő, tényfeltáró vizsgálatot a 2024 júliusában végzett légi, kémiai szúnyoggyérítés alkalmával” – olvasható a portál cikkében.

A debreceni botanikus kertben és a város további három pontján lezajlott számlálás mindössze 3, a csípőszúnyogok (Culicidae) rendszertani családjához sorolt példányt azonosított, míg az elhullott egyedek 99 százaléka egészen más rovarfaj képviselője volt: például katicabogárfélék (Coccinellidae), fátyolkák (Neuropterida) és fürkészdarazsak (Ichneumonidae).

A Greendex szerint „a néhány estén át tartó szúnyoggyérítés hatására jellemzően a fecskék alapvető táplálékául szolgáló legyek, apró fürkészdarazsak és pókok, fátyolkák, kabócafélék, poloskák, kis termetű cincérek, hangyák, ormányosbogarak, katicák és egyéb rovarok hullottak a talajra terített lepedőkre. Az állatok az idegméreg által kiváltott jellegzetes remegést, koordinálatlan mozgást produkálták, és egy részük csak akár 2-3 napig tartó rángatózást követően pusztult el”. Ráadásul mindez csupán a művelet közvetlen pusztító hatása.

A 2024. július 24–27-i debreceni kémiai szúnyoggyérítés nem szúnyog áldozatai
photo_camera A 2024. július 24–27-i debreceni kémiai szúnyoggyérítés nem szúnyog áldozatai Fotó: Kántás Zoltán/ Greendex

Az alábbi videóban a szúnyoggyérítést követő számlálás eredményének mozgóképes összefoglalója látható:

link Forrás