Hamarosan drónrajok deríthetik fel és állíthatják meg az erdőtüzeket

Egy tűzoltókból, tudósokból és mérnökökből álló brit fejlesztőcsapat olyan projekten dolgozik, amely lehetővé teszi majd, hogy akár 30 önálló repülőegységből álló rajok, a mesterséges intelligencia segítségével összehangoltan mozogva szúrják ki és oltsák el időben a feléledő tüzeket – adja hírül a BBC.

Ember által irányított drónokat már most is használnak a tűzoltásban, például a rejtett lángok felderítésében és a biztonsági kockázatok felmérésében. Ilyesmit még nem alkalmaztak erdőtüzeknél, de a fejlesztők azt állítják, hamarosan megvan a módszer, amely a pilóta nélküli dróntechnológiát a rajban történő repüléssel kombinálja ezen a területen.

photo_camera A 9,5 méter fesztávolságú, AI-vezérelte drón, amelyet rajokba állítva az erdőtüzek tüzek felderítésében és elfojtásában használnának Forrás: Windracer.com

Nagyméretű, kétmotoros, 9,5 méteres fesztávolságú drónokról van szó, amelyeket a Windracer nevű cég gyárt, és amelyek vízszállító kapacitással is rendelkeznek. A BBC egy cornwalli repülőtéren figyelhetett meg egy kísérletet, amelyben egy nagyobb, valamint két kisebb tesztdrónt használtak. A kutatók tüzet gyújtottak egy szemetesben, és az AI-vezérelte drónok együttműködve fedezték fel a lángokat.

A következő szakasz, vagyis a rajtechnika arról szól, hogy több drónt működtessenek együtt, ismerteti Sabine Hauert professzor a Bristoli Egyetemről, a projekt együttmőködő partnerintézményétől. „Ha megnézzük a madarakat, a hangyákat és a méheket, látjuk, hogy koordinált módon, összetett viselkedésre képesek. Ebből merítünk ihletet a nagyszámú robot összehangolásához”.

Az AI-vezérelte drónok, amelyek rajokban együtt dolgoznak, lehetővé teszik akár egy Kalifornia méretű terület megfigyelését is, a távoli, kezdődő tüzek gyorsabb észlelését és az azonnali reagálást. De akár a felelőtlen, vagy rosszindulatú tűzgyújtókat is el lehetne ilyen módon riasztani: ha húsz-harminc drón járőrözik az égen, az elrettentő hatással lehet rájuk.

2021 óta több mint 1500 erdőtűz volt Angliában és Walesben. Az adatok szerint a legtöbb erdőtüzet emberi tevékenység okozza, például a szabadban történő grillezés, éghető anyagok gondatlan kezelése vagy szándékos tűzgyújtás, amely szerencsétlen módon továbbterjed.


link Forrás
link Forrás
link Forrás