A tomboló erdőtüzek miatt tömeges kitelepítést rendeltek el Görögországban

Több ezer embert evakuáltak otthonaikból az Athéntól északra, akár 25 méter magasra felcsapó lángokkal tomboló erdőtüzek miatt – jelentette az AFP hírügynökség hétfőn.

A tűzoltóság szerint az Athén közelében lévő Varnávasz városában házak és ingatlanok égnek, de a görög fővárostól 40 kilométerre található történelmi Marathon is azok közé a területek közé tartozik, ahonnan a lakosokat a katasztrófavédelem kénytelen kimenekíteni.

Vasárnap délutánig a tűzoltók az elmúlt 24 órában kitört 40 tűzből 33-at állítólag megfékeztek, de az előrejelzések szerint Görögországban hétfőn 39 Celsius-fokig tetőző hőmérséklet, és az óránként 50 kilométeres sebességű széllökések rendkívüli módon megnehezítik az oltást.

Lángok az Athéntól északra fekvő Varnavasznál 2024. augusztus 12-én
photo_camera Lángok az Athéntól északra fekvő Varnavasznál 2024. augusztus 12-én Fotó: DIMITRIS LAMPROPOULOS/NurPhoto via AFP

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szabadságát megszakítva vasárnap visszatért Athénba. Vaszilisz Kikiliász klímaválság- és polgári védelmi miniszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a szélsőségesen száraz és forró időjárás a következő hetekben folytatódik miután már így is valaha mért legmelegebb júniust és júliust regisztrálták idén Görögországban.

A Parthenón hátterében az erdőtűz fényei 2024. augusztus 12-én Görögország fővárosában
photo_camera A Parthenón hátterében az erdőtűz fényei 2024. augusztus 12-én Görögország fővárosában Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás