Megvan, hogy hol „laknak” az agyban a különféle szeretetek

A finnországi Aalto Egyetem kutatói fMRI-eljárással térképezték fel a romantikus szerelemtől a természetimádatig a szeretet hat alaptípusát. A Celebral Cortex folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a szülői szeretet generálta a legintenzívebb agyi tevékenységet, a második helyezett pedig a romantikus szerelem lett.

A kutatók az vizsgálatban bevont alanyok agyáról készítettek felvételeket, miközben azok saját érzéseikről beszéltek. A kutatás a barátok, idegenek, háziállatok és a természet iránti szeretet agyi mintázatait vizsgálta még – írja a Phys.org.

Kiderült, hogy az idegenek felé táplált szeretet aktiválta legkevésbé az agyat, a természet és a házi kedvencek szeretete pedig úgy aktiválja a jutalmazó és vizuális központokat, hogy közben a szociális kapcsolatokért felelős területek érintetlenek maradtak. Az interperszonális szeretet különféle típusai nagyon hasonló aktivitási mintázatokat produkáltak, különbségek az intenzitásban mutatkoztak.

A romantikus szerelemtől a természetimádatig a szeretet hatféle típusának fMRI-mintázata
photo_camera A romantikus szerelemtől a természetimádatig a szeretet hatféle vizsgált típusának fMRI-mintázata Fotó: Pärttyli Rinne et al

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás