Felfedezték az első csillagászati obszervatóriumot Egyiptomban

08.30. · tudomány

Egyiptom turisztikai és régiségügyi minisztériuma osztott meg információkat a három éve feltárt csillagászati obszervatóriumról. A régészek azonosították, hogy ez az első feljegyzett ilyen létesítmény, ami Kafr El-Sejk kormányzóságban, az ókori Buto városában, a mai Tell Al-Faraeenben található – írja a Live Science.

Az obszervatórium maradványai.
photo_camera Az obszervatórium maradványai. Fotó: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

A régészek egy L-alakú, nagyjából 850 négyzetméter alapterületű épület romjait tárták fel, aminek a bejárata keletre néz. Ez egy olyan helyre vezet, ahol a napfény megvilágította a megfigyelésekhez kijelölt helyet, innen volt lehetősége általában a papoknak az égbolt vizsgálatára.

Vésett köveket is találtak a lelőhelyen.
photo_camera Vésett köveket is találtak a lelőhelyen. Fotó: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Az ásatás kezdetekor a szakemberek úgy vélték, hogy egy templom maradványaira bukkantak, írja a lap. Erre azonban hamarosan rácáfolt, hogy olyan tárgyak és szimbólumok kerültek elő, amik a csillagászathoz kapcsolódnak.

Érmék és apró grántszobrok, ami az obszervatórium feltárásakor kerültek elő.
photo_camera Érmék és apró grántszobrok, ami az obszervatórium feltárásakor kerültek elő. Fotó: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

A csarnok északi oldalán felfedezték még egy napóra maradványait is, ami elengedhetetlennek bizonyult a napszakok azonosításához. Ez volt a korabeli, az i.e. 6. századi naptárak és az időmérés alapja, továbbá a papok segítségére lehetett a csillagászati megfigyelések elvégzésében is.