A mobiltelefon-használat nem okoz agydaganatot az eddigi legnagyobb erre vonatkozó kutatás szerint

09.04. · TECH

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából ausztrál kutatók tekintettek át összesen több mint 5 ezer, 1994 és 2022 között publikált tanulmányt, amelyek a mobiltelefon-használat és az agy-, illetve fejdaganatok kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálták. A kutatócsoport először kiválogatta a legmegbízhatóbb tanulmányokat (összesen 63-at), majd ezek alapos vizsgálata után azt állítja, hogy megbízhatóan alátámasztható ok-okozati kapcsolat nincs a rák kialakulása és a mobilozás között, írja a Guardian.

Az Ausztrál Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Ügynökség (Arpansa) által vezetett szisztematikus felülvizsgálat az agy, az agyhártya, az agyalapi mirigy, a fül, valamint a nyálmirigy daganatos megbetegedéseire koncentrált.

A kutatók szerint a mobilok működése során kibocsátott rádiófrekvenciás elektromágneses hullámok (rádióhullámok) még akkor sem okoznak rákos megbetegedéseket, ha valaki gyakran és sokat telefonál. A kockázatot a tartós használat sem növelte: az áttekintett kutatások megvizsgálták a 10 évnél hosszabb használati idő hatását is, az eredmények pedig biztatóak.

A mobilozás káros hatásait a fejhez közelről sugárzó rádióhullámoknak tulajdonították, ez azonban az átfogó metaanalízis szerint alaptalan. Valójában az emberi szervezetet folyamatosan éri valamennyi háttérsugárzás, igaz, ez jóval elmarad a mobilok által kibocsátott sugárzás mértékétől.

Korábban a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) a mobiltelefon-használatot kockázatként kezelte, ennek alapját azonban korai tanulmányok képezték. A felülvizsgálat alapján ezen, a 2011-es besoroláson is változtatni fog.

A mobiltelefonok hatását nemcsak az agyra, hanem a termékenységre vonatkozóan is vizsgálták már korábban. Egy 2023-as kutatás szerint a rádióhullámok árthatnak a sperma minőségének, a Guardian pedig említést tesz arról, hogy a terhességi testsúlyt is befolyásolhatja a mobilozás. Ezek az eredmények viszont a szisztematikus áttekintés fényében meglehetősen bizonytalanok a szakértők szerint, tehát további elemzésre van szükség a hitelt érdemlő bizonyításukhoz.