A Polaris Dawn belehúzott: rekordmagas pályára áll a Föld felett, a csapat készül az űrsétára

A milliárdos Jared Isaacman és legénysége a keddi indulás után olyan magasságokba jutott, ahol az 1960-as és ‘70-es évek Apollo-misszióii óta egyetlen űrhajós sem. A csapat két tagja, Sarah Gillis és Anna Menon pedig messzebbre jutottak a Földtől, mint bármelyik nő az űrrepülések történetében.

A Polaris Dawn kedden, napkelte előtt emelkedett a magasba, miután az indítást csaknem két hétre felfüggesztették a Floridában és környékén uralkodó időjárás miatt.

A SpaceX Falcon 9 rakétája a Crew Dragon Resilience kapszulával, amely a Polaris Dawn küldetés legénységét szállítja, felemelkedik
photo_camera A SpaceX Falcon 9 rakétája a Crew Dragon Resilience kapszulával, amely a Polaris Dawn küldetés legénységét szállítja, felemelkedik Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

Az űrhajósok a SpaceX Crew Dragon kapszulájában ellipszis alakú pályát repülve a Föld körül, egészen 1250 kilométerrel a bolygó felszíne fölé értek. A keddi út így is csak töredéke volt annak az útnak, amelyet az Apolló űrhajósai a Holdig megtettek. De az 1972-es utolsó Hold-küldetést követően az űrhajósok jobbára a bolygónk közelében maradtak, nem merészkedett a néhány száz kilométeresnél magasabb pályákra.

A küldetést parancsnokként Isaacman vezeti, vele utazik az amerikai légierő volt pilótája, Scott Poteet, valamint a SpaceX két mérnöke, Anna Menon és Sarah Gillis.

A Polaris Dawn az első a három küldetés közül, amelyek célja, hogy Elon Musk koncepciója szerint végül embereket küldjön a Marsra. Csütörtökre tervezik a küldetés legizgalmasabb mozzanatát, egy űrsétát. Ehhez először alacsonyabb pályára kell, hogy álljon az űrhajó.

Az űrséta előkészületei szinte azonnal az űrhajó pályára állása után megkezdődtek. A Crew Dragon kapszulában a légköri nyomást fokozatosan csökkentik, ez segít eltávolítani a nitrogént az űrhajósok véráramából, és csökkenti a dekompressziós betegség kialakulásának veszélyét.

A sétát közvetlenül megelőzően a legénység négy tagja felveszi az űrruhát, az összes levegőt kiengedik a kapszulából, majd kinyitják a zsilipet, és az űrhajó belseje a világűr vákuumának részévé válik.

A SpaceX Falcon 9 rakétája a Crew Dragon Resilience kapszulával, amely a Polaris Dawn küldetés legénységét szállítja, az indulást követően
photo_camera Közvetlenül az indítás után: a Polaris Dawn távolodik a Földtől Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

Csak két fő, Isaacman és Gillis hagyhatja majd el a kapszulát, Poteet és Menon az űrhajóban maradnak, hogy figyeljék, minden rendben zajlik-e.

Az űrséta fő célja azon űrruhák tesztelése, amelyeket a SpaceX fejlesztett ki, és ameéyek olyan tulajdonságokkal bővültek, mint a mikrometeroidok elleni védelem és az űrhajósok hőmérséklet-szabályozása.

Az űrséta folyamata várhatóan körülbelül két órát vesz igénybe. Előtte és utána a legénység mintegy negyven kísérletet végez, többek között elkészítik az űrhajósok agyának MR-felvételeit, és megpróbálnak röntgenfelvételeket készíteni röntgenkészülék nélkül, pusztán a világűrben áramló természetes sugárzások segítségével.

link Forrás