Elindult a Polaris Dawn, amely fél évszázada nem látott távolságra juttat a Földtől négy űrhajóst

Megkezdődött a Polaris Dawn küldetés, amely a Földtől több mint 50 éve nem látott távolságba juttat űrhajósokat. A floridai Kennedy Űrközpontból magyar idő szerint 11:23-kor fellőtt SpaceX Dragon űrhajó öt napot tölt majd a világűrben, amely alatt sor kerülhet az űrkutatás történetének első magánűrsétájára is.

A Dragon űrhajó indítása a floridai Kennedy Űrközpontból
photo_camera A Dragon űrhajó indítása a floridai Kennedy Űrközpontból Fotó: SpaceX

A Dragon Elon Musk űrcégének részben újrahasználható Falcon–9 rakétáján emelkedett a magasba, négy civil űrhajóssal, köztük az út költségeit fedező Jared Isaacman amerikai milliárdossal a fedélzetén. Amint korábban összefoglaltuk, a Polaris Dawn egy teljesen magánfinanszírozású küldetés, amely az Apollo holdprogram óta nem látott távolságba, a Föld felszínétől 1400 kilométerre repít asztronautákat.

Az indítást először augusztus végére tervezték, de aztán egy héliumszivárgás és az Atlanti-óceánban és a Mexikói-öbölben kijelölt leszállóhelyeken várható rossz időjárás miatt el kellett halasztani. Az időjárás, ezúttal az indítóállás környékén kedd reggel is közbeszólt, a tervezett 9:38-as időpont helyett a fellövést két órával el kellett halasztani.

link Forrás

A fellövés előtt 35 perccel elkezdték megtölteni a Falcon–9 hajtóanyagtartályait, 2,5 perccel azt megelőzően pedig a Dragont saját áramellátásra kapcsolták. A Falcon–9 az indítás után közel 3 perccel elérte a világűrt, majd levált az első fokozat, és rendben bekapcsolt a második fokozat hajtóműve, ami megfelelő pályára állította az űrhajót. Az első fokozat ezután sikeresen visszatért az Atlanti-óceánon állomásozó drónhajóra.

12 perccel a fellövés után a Dragon űrhajó levált a Falcon–9 második fokozatáról
photo_camera 12 perccel a fellövés után a Dragon űrhajó levált a Falcon–9 második fokozatáról Fotó: SpaceX

A küldetést parancsnokként Isaacman vezeti majd, és vele utazik az amerikai légierő volt pilótája, Scott Poteet, valamint a SpaceX két mérnöke, Anna Menon és Sarah Gillis. Az űrhajósok útjuk során áthaladnak majd a belső Van Allen sugárzási övezeten, a Földet körülvevő, napszélből származó és bolygónk mágneses tere által befogott töltött részecskékből álló zónán. A küldetés során az űrhajósok monitorozzák majd a sugárzási környezetet, és 40 tudományos kísérletet végeznek majd el, amik többsége az egészségi állapotuk változását figyeli majd meg.

link Forrás

„Amit Jared csinál, az nem csak arról szól, hogy űrbéli kalandtúrára menjen” – mondta a CNN-nek Garrett Reisman, az amerikai űrügynökség volt űrhajósa, aki részt vett a Dragon űrhajó kifejlesztésében. Jared szerinte olyan dolgokat akar véghezvinni, amit a SpaceX magától nem biztos, hogy megcsinált volna, hogy kibővítsék a képességeiket, és kitágítsák az űrkutatás határait.

A NASA várhatóan 2025 szeptemberében induló Artemis–2 küldetése lesz az első ebben az évszázadban, amelyen űrhajósok elhagyják majd a Föld-körüli pályát és megkerülik a Holdat. Az Orion űrhajó, amin utaznak majd, 2022-ben már legénység nélkül sikeresen megtette az utat, és összesen hat napot töltött a Hold körül.