Az Alzheimer-kórra használt terápia jó lehet a második leggyakoribb demencia típusra is

Egy új tanulmány szerint az Alzheimer-kórra, a demencia leggyakoribb típusára használt terápia, a második leggyakoribb típus, vagyis a Lewy-testes demencia (DLB) kezelésére is alkalmas.

A szóban forgó kezelés egy kolinészteráz-gátló gyógyszer (ChEi), amelyet már alkalmaztak DLB-betegeknél, ám eddig nem volt egyértelmű, hogy mennyire hatékony. Ez a hosszan zajlott, új kutatás azonban azt jelzi, hogy valóban lassíthatja a kognitív hanyatlást – számol be a ScienceAlert.

A DLB szorosan kapcsolódik az Alzheimer- és a Parkinson-kórhoz, de kevesebbet tudunk róla. A svédországi Karolinska Institutet kutatócsoportja szerint eredményeik azomnban most fontos részleteket adnak hozzá a betegséggel kapcsolatos ismereteinkhez. A vizsgálatban 1095 DLB-s beteg vett részt, akiket ChEi-vel vagy memantinnal (egy másik Alzheimer-kór elleni terápia) kezeltek, illetve akik egyiket sem kapták. A vizsgálatban résztvevőket legfeljebb tíz éven át követték.

A ChEi-ket kapók kognitív hanyatlása lényegesen lassabb volt, mint azoké, akik memantint kaptak, vagy egyik kezelést sem. A CHEi-csoportban a halálozás kockázata is csökkent, bár ez csak a diagnózist követő első évre igaz.

Bár ez nem klinikai, hanem megfigyeléses vizsgálata volt, és ezért nem feltétlenül képes ok-okozati összefüggést kimutatni, azt azért jelzi, hogy érdemes folytatni a ChEi-k vizsgálatát egyes DLB-betegek esetében.

A demenciás esetek mintegy 10-15 százalékát a DLB okozza, amely jellemzően gyorsabb kognitív és funkcionális hanyatlást okoz, mint az Alzheimer-kór, és hatással van az alvásra, a viselkedésre, a megismerésre, a mozgásra és a testi funkciókra is.

link Forrás