Egy egykori amerikai űrhajós szerint van még mit kutatni az UFO-ügyeken

09.20. · majom

„Több olyan meggyőző vallomást olvastam vadászpilótáktól, illetve egy esetben egy repülőszázad vezetőjétől, amelyek további vizsgálatot igényelnek. A szenátusnak kötelessége több erőforrást fordítania az ehhez hasonló jelenségek kivizsgálására” – mondta Mark Kelly arizonai szenátor, a NASA egykori űrhajósa. Kelly természetesen itt az azonosítatlan légköri jelenségekről (UAP) beszél, de beszélhetne UFO-król is: szerinte a kettő végső soron egy és ugyanaz, a különbség csak a szakzsargont érinti. A két rövidítés között valóban alig van különbség, az UAP (Unidentified Anomalous Phenomena) legfeljebb annyit enged meg, hogy nem feltétlenül tárgyról van szó, hanem valamilyen jelenségről. Amiről persze nem lehet tudni, hogy mi.

photo_camera Mark Kelly Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Kelly, aki egykor a Space Shuttle pilótájaként szolgált, itt valószínűleg Ryan Graves egykori pilóta tavalyi vallomására utalt, aki azt nyilatkozta, hogy az elmúlt néhány évben minden egyes nap látott idegen repülő objektumokat. Graves szerint lehetetlen, hogy az általa látott hiperszonikus repülő tárgyban ember lehetett volna, ugyanis olyan hirtelen álltak meg és iramodtak neki újra, hogy azt nem élné túl senki. A pilóta egy korábbi vallomásában arról is beszámolt, hogy az általa látott repülők 4-es fokozatú hurrikánban is képesek voltak mozdulatlanul lebegni.

photo_camera Az egyik gyakran vizsgált felvétel Fotó: Handout/DoD

És ez még csak a jéghegy csúcsa: Graves szerint a regisztráltnál sokkal több UFO-észlelés történik a világon, ezek többsége csak azért nem kerül a Pentagon látóterébe, mert személyszállító gépek pilótái látják őket, ez pedig a hadsereget nem érdekli. Az is lehet, hogy az Egyesült Államok szándékosan nem foglalkozik az ügyekkel, amelyek akár titkos fejlesztések is lehetnek.

Mit haladt az AARO?

Kelly szerint Graves vallomása (illetve a többi észlelés) megköveteli, hogy a szenátus alaposabb vizsgálatot indítson, leginkább azért, mert amiről az expilóta beszámolt, az egykori űrhajós szerint is lehetetlen – nem csak az amerikai hadseregnek, hanem a jelenleg ismert technikával gyakorlatilag mindenkinek.

A meghallgatás időpontját novemberre tűzték ki. Kirsten Gillibrand szenátor, a Pentagon All-Domain Anomaly Resolution Office (AARO) egyik társalapítója szerint azért is időszerű ismét a nyilvánossághoz fordulni, hogy kiderüljön, mire jutott az AARO a fennállásának két éve alatt.

Az eseménytől persze nem kell sorsfordító bejelentéseket várni, inkább csak annak a felsorolását, hogy a hivatal milyen gyanús eseteket vizsgált, és mire jutott ezekben a vizsgálatokban (tavaly a NASA tartott nagy sikerű, ám teljesen semmitmondó sajtótájékoztatót a témában). Kelly sem azért kezdeményezte a vizsgálatot, mert elő akar állni valamivel: bár gyakran kérdezik tőle, hogy űrhajósként látott-e valamit, ami miatt ennyire érdekli a téma, állítása szerint a Föld körüli pályán töltött ideje alatt semmi gyanúsat nem látott.