Több mint 50, kitűnő állapotban fennmaradt viking csontvázat tártak fel Dániában

Óriási kincsekre bukkantak régészek Dániában: az ország déli részén található Åsum településén, egy nagy temetkezési helyen több mint ötven viking csontvázra leltek. A 9-10. századból származó emberi maradványok mellett olyan tárgyakat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a vikingek Dánián kívül is kiterjedt kereskedelmi hálózatokat működtettek.

Michael Borre Lundø, a kutatást vezető Odense-i Múzeum régésze szerint a mészkőben és vízben gazdag talajkörülmények segítettek megőrizni a csontokat, amelyek ritka leleteknek számítanak, mert a viking kori lelőhelyekről általában csak néhány fog kerül elő.

photo_camera Fotó: Odense-i Múzeum

A temetkezési helyet ráadásul váratlanul fedezték fel: egy villamoshálózat-felújítási projekt keretében végeztek ásatást a dél-dániai településen. A kutatók remélik, hogy a jó állapotú csontok többet elárulnak az eltemetettek egészségéről, étrendjéről és kapcsolatairól, míg a családi körülményeiket DNS-elemzéssel kívánják feltárni.

Az egyik legjelentősebb lelet egy viking szekérben eltemetett nő, akit csinos ékszerekkel, egy vaskulccsal és egy amulettel ruháztak fel a temetkezés során, ami magas társadalmi státuszára utal. De rajta kívül egy Norvégiából származó hegyikristály is különösen felkeltette a kutatók érdeklődését, ez ugyanis a vikingek nemzetközi kereskedelemben való részvételére utal.

photo_camera Fotó: Odense-i Múzeum

A felfedezés egyben Åsum történelmi jelentőségét is hangsúlyozza mint a korai városfejlődés fontos csomópontját, amely végül hozzájárult Odense, Dánia harmadik legnagyobb városának felemelkedéséhez. A csontvázak és a leletek nagy részét a város múzeumába szállították, ahonnan hamarosan Koppenhágába kerülnek további tanulmányozás céljából.