Új tesztkészletet terveztek, amivel felmérhető, hogy egy mesterséges intelligencia képes-e fejleszteni önmagát

10.15. · TECH

Az általános mesterséges intelligencia (artificial general intelligence, AGI) az emberekhez hasonlóan intellektuális feladatok tág körét képes elvégezni. És pont ezért egy ilyen mesterséges intelligencia (AI) a specifikus algoritmusoknál veszélyesebb lehet, ha elszabadul: akár olyan fejletté válhat, hogy a saját kódját is képes módosítani vagy új ismereteket taníthat önmagának.

Nem kell viszont azonnal világvégét vizionálni az AI-jal kapcsolatban. Az algoritmusok nagy része tulajdonképpen csak egy-egy specifikus feladat ellátására képes, és gyakran azt is csak korlátozottan tudja ellátni. A képességeik azonban napról napra fejlődnek, ahogy az általános mesterséges intelligenciáé is – ennek mérésére alkalmas az új, 75 Kaggle-tesztből álló MLE-benchmark, amit az OpenAI fejlesztői tettek közzé.

A Kaggle-tesztek egy-egy kihívást jelentenek, olyanokat, amelyek a gépi tanulással kapcsolatos mérnöki feladatmegoldási képességeket fejlesztik. Ilyen tesztek sokaságát futtathatják le az AI-okon is, hogy megtudják, képesek lennének-e a saját tanulási algoritmusaikat fejleszteni, amivel mérnöki utasítások nélkül is új dolgokat tanulhatnának.

Az OpenAI által fejlesztett MLE-bench azt ígéri, hogy ha egy AI jól teljesít mind a 75 teszten, akkor elég erős ahhoz, hogy AGI legyen belőle, és elég általános tudással ez akár az embernél is intelligensebb lehet – írja a Live Science.

Egyelőre távol vagyunk attól, hogy mind a 75 teszten maximális eredményt érjen el egy AI. A tesztkészlet fejlesztői az OpenAI o1 modelljét vizsgálták meg a tanulmányukban, ez pedig a tesztek kevesebb mint 17 százalékán érte el a bronzérem szintjét. (Bronzérmesnek az tekinthető, aki a tesztmegoldók ranglistáján az első 40 százalékban ér el eredményt.) A mesterségesintelligencia-modell egyelőre csupán 7 Kaggle-teszten tudott aranyérmesre vizsgázni, de ezzel meg is előzi az embert: egy ember már akkor Kaggle-nagymesternek tekinthető, ha csak 5 ilyen teszten aranyérmet szerez, emeli ki a Live Science. A lap arról is ír, hogy a világon csupán 2 olyan ember van, aki 75 különböző Kaggle-tesztet tudott éremszerzés mellett megoldani.

Viszont ha ez egyszer egy algoritmusnak is sikerül, az tekinthető már annyira intelligensnek, hogy feltételezhetik róla, hogy önmagát is tovább tudja majd tanítani a gépi tanulás metódusai segítségével.