Rendszeresen tartanak alkoholmámoros lakomákat a bissau-guineai csimpánzok

Az erjedt gyümölcsök megosztásának és kollektív elfogyasztásának szokásáról számoltak be az Exeteri Egyetem kutatói a Current Biology folyóiratban április 21-én megjelent tanulmányukban. A brit Guardian ismertetője szerint az etológusok a bissau-guineai Cantanhez Nemzeti Parkban vadon élő csimpánzok (Pan troglodytes verus) körében figyeltek fel arra, hogy a táplálékon egyébként ritkán osztozkodó főemlősök rendszeresen megvendégelik egymást a magas cukortartalmuk miatt etanolosan erjedő táplálékokból.

photo_camera
Alkoholosra erjedt kenyérgyümölcsöt falatozó csimpánzok a bissau-guineai Cantanhez Nemzeti Parkban
Fotó: University of Exeter

A kutatók azt találták, hogy ugyan a kenyérgyümölcsfa (Treculia africana) egy-egy gyümölcsében az alkohol nem haladja meg a 0,61 térfogatszázalékot, de a felnőtt csimpánzok napi több kilogrammot is befalnak, ami nagyjából megfelel pár korsó könnyebb sör elfogyasztásának.

Az eddig tíz alkalommal le is filmezett, gyümölcsszezonban rendszeres rituálékból ráadásul a csimpánzkölykök sem maradnak ki, az alkoholos befolyásoltság sosem lépi át a szalonspicc szintjének megfelelő szociális mámor határát. A kutatók magyarázata szerint az alkohol megosztása, az emberi kultúrákból ismerősen segítheti a szociális kötelékek kialakítását és megerősítését. Az alkohol ugyanis, legalábbis csekély mértékben fokozza az öröm és elégedettség érzésért felelős endorfin és dopamin termelődését. A neurobiológiai hatásmechanizmus ismeretében a kutatók azt feltételezik, hogy ezt „a lakomázó viselkedést” az emberek és a csimpánzok közös őseinél már megjelenhetett.

Az állatvilágban egyébként, mint az alábbi összeállításból is kiderül, egyáltalán nem ritka, lerészegedés tudniillik erősen csökkenti a túlélést biztosító viselkedési komplex hatékonyságát.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás