Rendszeresen tartanak alkoholmámoros lakomákat a bissau-guineai csimpánzok
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
Az erjedt gyümölcsök megosztásának és kollektív elfogyasztásának szokásáról számoltak be az Exeteri Egyetem kutatói a Current Biology folyóiratban április 21-én megjelent tanulmányukban. A brit Guardian ismertetője szerint az etológusok a bissau-guineai Cantanhez Nemzeti Parkban vadon élő csimpánzok (Pan troglodytes verus) körében figyeltek fel arra, hogy a táplálékon egyébként ritkán osztozkodó főemlősök rendszeresen megvendégelik egymást a magas cukortartalmuk miatt etanolosan erjedő táplálékokból.
A kutatók azt találták, hogy ugyan a kenyérgyümölcsfa (Treculia africana) egy-egy gyümölcsében az alkohol nem haladja meg a 0,61 térfogatszázalékot, de a felnőtt csimpánzok napi több kilogrammot is befalnak, ami nagyjából megfelel pár korsó könnyebb sör elfogyasztásának.
Az eddig tíz alkalommal le is filmezett, gyümölcsszezonban rendszeres rituálékból ráadásul a csimpánzkölykök sem maradnak ki, az alkoholos befolyásoltság sosem lépi át a szalonspicc szintjének megfelelő szociális mámor határát. A kutatók magyarázata szerint az alkohol megosztása, az emberi kultúrákból ismerősen segítheti a szociális kötelékek kialakítását és megerősítését. Az alkohol ugyanis, legalábbis csekély mértékben fokozza az öröm és elégedettség érzésért felelős endorfin és dopamin termelődését. A neurobiológiai hatásmechanizmus ismeretében a kutatók azt feltételezik, hogy ezt „a lakomázó viselkedést” az emberek és a csimpánzok közös őseinél már megjelenhetett.
Az állatvilágban egyébként, mint az alábbi összeállításból is kiderül, egyáltalán nem ritka, lerészegedés tudniillik erősen csökkenti a túlélést biztosító viselkedési komplex hatékonyságát.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
A bódultan ténfergő elefántoktól a rothadt almától kidőlt rénszarvasig: az alkoholfogyasztás az állatvilágban sem ritka
Vannak fajok, amelyek csak kalóriaszerzés céljából fogyasztanak etanoltartalmú gyümölcsöket, de egyes rovarok esetében a párzásnál is fontos szerepe van az alkoholnak.
Áttörő genetikai kutatás bizonyítja, hogy az elefánt igenis képes berúgni
A részeg állatokról szóló vicces anekdoták mögött viszonylag kevés a tudományos tény – az elefántról például eddig azt tartották, hogy egyszerűen nem tud elég erjedt gyümölcsöt magához venni ahhoz, hogy lerészegedjen, mert túl nagy. Most kiderült, hogy az elefánt igenis képes berúgni, a magyarázat a génekben rejlik.