Több mint 15 000 tudós figyelmezteti az emberiséget, hogy fenntarthatatlan a Föld kizsákmányolása

2017.11.15. · tudomány

1992-ben több mint 1700 független tudós, köztük az akkor élő Nobel-díjasok többségének aláírásával Henry Way Kendall részecskefizikus kiadta a World Scientists’ Warning to Humanity című dokumentumot, amely arra figyelmeztette az emberiséget, hogy amennyiben hasonló ütemben folytatódik a Föld erőforrásainak szélsőséges kihasználása, komoly veszélybe kerül a bolygó jövője. A többek közt a levegő- és vízszennyezés, az erdőirtás, a fajok eltűnése vagy a felgyorsult népességnövekedés miatt a tudósok a világ politikai, tudományos, üzleti, ipari és vallási vezetőihez, végső sorban pedig a bolygó teljes lakosságához fordultak a nyilatkozatban.

A figyelmeztetés 25. évfordulójára most újra összeálltak a kutatók, hogy megfogalmazzanak egy közös állásfoglalást, de ezúttal már 184 ország összesen 15 364 tudósa üzeni a világnak, hogy ideje változtatni. A Bioscience folyóiratban megjelent levél szerint nemhogy nem jutott előrébb az emberiség az említett problémák megoldásában, de még vészjóslóbb a helyzet. „Hamarosan túl késő lesz irányt váltani, és elkerülni a bukást” – írják.

Egyetlen területen sikerült javulást elérni: a bolygót a Nap UV-sugárzásától védő ózonrétegen keletkezett lyuk 1988 óta a legkisebb méretűre zsugorodott idén. Ezt a CFC-gázok betiltásának számlájára írják a tudósok, ami egyben halvány optimizmusra is okot ad: „Az ózont gyengítő anyagok gyors globális csökkenése azt mutatja, hogy képesek vagyunk pozitív változást elérni, ha elszántan cselekszünk”.

Az 1992-ben megfogalmazott környezeti problémák helyzete 2016-ban
photo_camera Az 1992-ben megfogalmazott környezeti problémák állása 2016-ban Fotó: Bioscience

A többi adat már nem ilyen fényes: a globális klímaváltozásért felelős szén-dioxid-kibocsátás 62 százalékkal, az átlaghőmérséklet 0,5 Celsius fokkal nőtt, miközben az egy főre jutó édesvízi erőforrás 26 százalékkal, a gerinces állatok száma pedig 29 százalékkal csökkent 1992 óta. Ez idő alatt az emberi populáció nagyjából kétmilliárddal bővült, és 120 millió hektárnyi erdő tűnt el.

„A tudósok dolga az adatok elemzése és a hosszú távú következmények vizsgálása. Azok, akik aláírták ezt a második figyelmeztetést, nem csak vészmadárkodnak. Egyértelmű jeleket ismernek el, amelyek arra mutatnak, hogy fenntarthatatlan úton járunk. Azt reméljük, hogy a tanulmányunk egy széles körű, nyilvános vitát indít el a globális környezetről és éghajlatról” – mondta a dokumentum egyik szerzője, William Ripple ökológus egy közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK