Az USA-ban engedélyeztették az első digitális gyógyszert

2017.11.16. · tudomány

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA) engedélyeztette az első digitális tablettát az Egyesült Államokban. Az Abilify MyCite nevű okostabletta nyomon követi, hogy a páciensek bevették-e a gyógyszerüket.

A tablettát egy parányi, emészthetetlen szenzorral szerelték fel, amely az információt a beteg testén elhelyezett tapasznak közvetíti, az pedig egy okostelefonon futó alkalmazásnak adja tovább. A beteg eldöntheti, hogy feltölti-e az adatokat abba az adatbázisba, amelyhez orvosa mellett az általa meghatalmazott személyek férhetnek hozzá – írta a Verge.

Az okosgyógyszerrel skizofréniát, bipoláris zavart kezelnek, emellett depressziós betegeknél lehet a terápia járulékos része.

A homokszem nagyságú szenzor szilikonból, rézből és magnéziumból áll. Az elektromos jel akkor aktiválódik, amikor az érzékelő gyomorsavval érintkezik, később a tabletta emészthetetlen magja természetes úton távozik a szervezetből.

A mellkas bal oldalára ragasztott tapasz néhány perccel az után kapja a jelet, hogy a gyógyszert lenyelték. Az okospirula által rögzített adatok közé tartozik, hogy mikor vették be a gyógyszert, mekkora a hatóanyagdózis, de a tapasz, amelyet hetente kell cserélni, összegyűjt olyan adatokat is, hogy a beteg mikor alszik, hány lépést tesz, mekkora a pulzusa, mennyire aktív.

A beteg választhatja ki, hogy az orvoson kívül ki az a négy ember, aki hozzáférhet még az érzékeny adatokhoz; az engedélyt bármikor visszavonhatja.

A tabletta az Otsuka nevű japán gyógyszeripari cég és a Proteus Digital Health egészségügyi szolgáltató közös projektje, kifejlesztését évekig tartó kutatás előzte meg. Az okospirulát az a probléma hívta életre, hogy a páciensek össze-vissza vagy egyáltalán nem szedik a gyógyszereiket. A nagy gyógyszerfogyasztó amerikaiak körében ez dollármilliárdokban kifejezhető gond, 2012-ben például 200 milliárd dollár többletköltség származott ebből az egészségügyben az IMS Institute egészségügyi adatszolgáltató becslése szerint.

Nyomkövető gyógyszer éppen a skizofréneknek?

Miközben az FDA intézkedése kaput nyit más betegségek kvázidigitális kezelése felé, szakértők szerint a találmány adatvédelmi aggályokat vet fel. A gyógyszerek nyomon követése alkalmas lehet akár arra is, hogy büntessék azokat a betegeket, akik nem tartják be az orvosi előírásoknak. A digitális pirula „javíthatja a közegészségügyi helyzetet. De ha visszaélnek a használatával, további bizalmatlanságot szül a betegek részéről ahelyett, hogy a bizalmat növelné” – mondta Ameet Sarpatwari, a Harvard Medical School oktatója.

De nem ez az egyetlen aggály. Szakmabeliek szerint furcsa, hogy az első digitális gyógyszert éppen a téveszmékkel járó skizofrénia kezelésében vetik be, mivel ezek a képzelgések gyakran éppen arról szólnak, hogy a páciens meg van győződve róla, kémkednek utána, vagy olvasnak a fejében.

Paul Appelbaum, a Columbia Egyetem pszichiátriai fakultásának jogi és etikai igazgatója szerint sok beteg azért nem veszi be a gyógyszereit, mert tart a mellékhatásoktól, vagy nem érzi magát betegnek, vagy gyanakodni kezd, hogy az orvos ártó szándékkal foglalkozik vele. „Egy rendszer, amely monitorozza a betegek viselkedését, jeleket küld a testükön kívülre, és értesíti a doktort? Az ember azt hinné, hogy bármely más betegségre megfelelőbb lenne a digitális pirula, mint a skizofréniára” – mondta.

Jeffrey Lieberman, a Columbia Egyetem és a New York-Presbyterian Hospital pszichiáter professzora szerint is van némi irónia abban, hogy téveszmékkel járó mentális betegségeket kezelnek az Abilify-jal. „Olyan ez, mint valami orvosbiológiai Nagy Testvér” – fogalmazott.

A gyógyszerhatóság az Abilify sikere után arra számít, hogy további digitális tabletták engedélyeztetésével fogják ostromolni, így a tervek szerint szoftverfejlesztéshez értő alkalmazottakkal bővíti állományát.

A tabletta jövőre kerül a boltokba, de nem tudni, mennyibe kerül majd.