„Gyönyörű tiszta szénről” beszélt, jó nagyot tévedett Donald Trump évértékelőjében

2018.01.31. · gazdaság

„Befejeztük a harcot az amerikai energia ellen, befejeztük a harcot a gyönyörű, tiszta szén ellen” – hangzott el Donald Trump kedd esti évértékelő beszédében, a State of the Union Addressben. Szavait megértő kongresszusi hallgatóság fogadta:

link Forrás

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy immár exportáljuk az energiát a világba” – tette hozzá a közismerten klímaszkeptikus amerikai elnök.

De Trump tévedett: ahogy a Quartz a legfrissebb kormányzati statisztikákra hivatkozva rámutat, bár valóban árulnak amerikai energiát külföldön, kőolaj, földgáz, szén és elektromosság formájában is, az ország így is több energiát importál, mint amennyit exportál. Az Egyesült Államok ugyan közelít ahhoz, hogy nettó energiaexportőrré váljon, de csak azért, mert Barack Obama elnöksége idején ilyen döntések születtek.

link Forrás

A fenti grafika azt mutatja, mennyi energiát importált tavaly az USA billiárd BTU-ban (British Thermal Unit) kifejezve. Egy BTU 170 millió hordó kőolajnak, vagy egy nagyjából öt kilométer hosszú, másfél kilométer széles és három méter magas szénkupac által termelt energiának felel meg. Trump elnökségének első kilenc hónapjában, tehát 2017 októberéig 6 BTU-nyi energiát importált.

Az amerikai energiaimport egyébként George W. Bush elnöksége óta csökken. A mérleg export javára billenése legnagyobb részt annak köszönhető, hogy a kongresszus még 2015-ben feloldotta a kőolajra vonatkozó, a hetvenes években elrendelt exporttilalmat. Júliusban először lépte át az egymillió hordót az USA-ból külföldre eladott kőolaj mennyisége, és azóta is dőlnek a rekordok. A kormányzat becslése szerint az Egyesült Államok legkésőbb 2026-ra válhat nettó energiaexportőrré, ennek nagy részét is a kőolaj és a földgáz teszi ki, nem a szén.

Barack Obama egyébként éppen abból a megfontolásból is írta alá 2015-ben az exporttilalom feloldásáról szóló rendelkezést, mert ezzel keresztbe tett Vlagyimir Putyinnak, aki egy a kőolajexporttól nagymértékben függő gazdaságot irányít.

Mi az a tiszta szén?

A „tiszta szén” annak az eljárásnak a pr-megfontolásokat sem nélkülöző elnevezése, amelynek során igyekeznek csökkenteni a szén elégetésével járó masszív károsanyag-kibocsátást.

A szenet hagyományosan a legszennyezőbb energiahordozónak tartják, és olyan műhelyek, mint a National Geographic, kétségbe vonják, hogy létezik egyáltalalán tiszta szén.

Míg a szénenergia előállításánál melléktermékként keletkező kén-dioxid kibocsátását valóban sikerült csökkenteni, a szén-dioxid-problémát már nehezebb megoldani, mivel az üvegházhatást okozó gáz maga a végtermék.

Az ártalomcsökkentés érdekében az USA-ban hétféle technológiával kísérleteznek, kevés sikerrel: ezek közül az egyik, hogy a keletkező szén-dioxidot csövekkel föld alatti tartályokba vagy jól záró talajrétegek közé, például kiürült olajkutakba pumpálják.

Trump már két éve, az elnökválasztási kampányában is világosan megmondta, hogy a tiszta szén visszatér, mégpedig „100 százalékig”.

link Forrás