Őrületes mutatványra képes ritka madár bukkant fel egy újpesti parkolóban

Újabb különleges madár tűnt fel a betondzsungel közelében, az újpesti Bocskai utca egyik parkolójában kedden. Horváth Edit, a képek készítője a madarat nyaktekercsként (Jynx torquilla) azonosította. 

Fotó: Horváth Edit

A váratlan médiaszereplés vonulás közben érhette a madarat, amelyet kéregmintázatú tolla miatt igen nehéz észrevenni az ágak között. A harkályfélék családjába tartozó nyaktekercs onnan kapta, a nevét, hogy ha veszélyben érzi magát, nyakát kígyószerűen tekergetni kezdi, fejét egész meglepő szögben képes hátrahajtani, ilyenkor a fejtollait is felborzoljaírja róla a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A nyaktekercs kedvenc étele a hangya és a hangyabáb, ezeket apró horgokban végződő nyelve segítségével szerzi meg.

Fotó: Horváth Edit

Az Európa és Ázsia mérsékelt éghajlatú területein honos faj Magyarországon védett, eszmei értéke ötvenezer forint.

Fotó: Horváth Edit

A madár feltűnése a városi környezetben jó példa a főváros madárgazdaságára, amiről korábbi cikkünkben írtunk:

Ebben a cikkben pedig további csodás madarkról készült budapesti lesifotókat mutattunk:

Már rég kihalt, mégis védetté nyilvánítanák a mamutot

Jobb későn, mint soha: igaz, hogy tízezer éve egyetlen példány sem él a Földön, mégis jogi védettséget kaphat a mamut. A cél az elefántok védelme, a legálisan árusítható mamutagyar helyett ugyanis az orvvadászok gyakran valódi elefántcsontot árusítanak, ennek pedig évente körülbelül harmincezer állat esik áldozatul.