Az Apple mostantól kizárólag megújuló energiát használ

2018.04.10. · TECH

Az Apple bejelentette, hogy elérte azt a célját, hogy az összes épületét megújuló energiával működtesse. Ez a 43 országban jelen lévő techóriás összes adatközpontját, irodáját, üzletét és megosztott szerverparkját érinti.

Saját épületeinek forradalmasítása mellett ráadásul az Apple beszállítóit is arra ösztönzi, hogy kövessék ezt a példát: a bejelentés szerint most újabb kilenc vállalat kötelezte el magát a megújuló energiaforrások mellett, ezzel huszonháromra nőtt a vállalattal együttműködő zöld cégek száma.

Az Apple-nek alkatrészeket szállító japán Ibiden is már 100 százalékban napenergiát használ
photo_camera Az Apple-nek alkatrészeket szállító japán Ibiden is már 100 százalékban napenergiát használ Fotó: Apple

Az Apple jelenleg 25 megújuló energiával kapcsolatos projektet működtet a világ különböző pontjain, összesen 626 megawatt áramtermelő kapacitással – 15 további projekt még folyamatban van, de ha ezek megépülnek, akkor már 1,4 gigawattos megújulóenergia-termelő kapacitással rendelkezik majd a cég, 11 országban. A megújuló források között napelemek, szélfarmok, biogáz-üzemanyagcellák, mikro-vízerőművek és energiatárolási technológiák is szerepelnek.

A cég adatközpontjai már 2014 óta 100 százalékig zöldek, a 2011 óta telepített megújulóenergia-projektek pedig 54 százalékkal csökkentették az Apple-épületek üvegházhatásúgáz-kibocsátását. A kaliforniai Cupertinóban egy éve felhúzott új főhadiszállás, az Apple Park a legnagyobb LEED platina minősítésű irodaház egész Észak-Amerikában – ez a zöld épületeket osztályozó rendszer legmagasabb fokozata.

A cég zöld energiát használó beszállítói 2017-ben másfél millió tonnányi üvegházhatású gáz kibocsátását előzték meg – ez több mint 300 ezer autó kibocsátásának felel meg.

Kínában a nappaneleket a földtől magasabbra helyezik, hogy átsüthessen rajtuk a nap, az így kinőtt füvet pedig lelegelhessék a helyi jakok
photo_camera Kínában a nappaneleket magasabbra helyezik, hogy átsüthessen rajtuk a nap, az így kinőtt füvet pedig lelegelhessék a helyi jakok Fotó: ©2015, Brooke Duthie

De nem az Apple az egyetlen óriáscég, amely a megújuló energia felé fordult: a Reuters összesítése szerint a Google-t birtokló Alphabet és a Walmart is feliratkozott Amerika legnagyobb zöldenergia-vásárlói közé, és ezzel jelentősen megtolta a szél- és napenergia-ipart. Ennek köszönhetően olcsóbbá is váltak ezek az energiaforrások, így vonzóbbak is lettek a cégek számára.

„Nem költünk többet, mint amennyit hagyományos energiára költenénk. Jól látszanak az egyre versenyképesebbé váló zöldenergia-piac előnyei” – mondta az ügynökségnek Lisa Jackson, az Apple környezeti és társadalmi kezdeményezéseiért felelős alelnöke.