Kalifornia kivizsgálja a Tesla-gyár rejtélyes munkahelyi baleseteit

2018.04.19. · gazdaság

Nem örülhetett sokáig Elon Musk a Falcon Heavy fellövése és a Teslával űrbe küdött Starman mámora után: márciusban halálos balesetet szenvedett egy félig önvezető üzemmódban használt Tesla sofőrje, néhány napja bejelentették, hogy újra felfüggesztették a Tesla 3 gyártását, most pedig egy állami vizsgálatot is kaptak a nyakukba.

A gyártás leállításának hátterében a Reveal szerint többek közt az áll, hogy a cég által bejelentettnél sokkal több baleset történt a kaliforniai Fremont városában található Tesla-gyárban: „a gyár területén például nem jelzi egyértelmű felfestés, hol biztonságos közlekedni, így gyakori, hogy a gépek megvágnak munkásokat. Volt, aki elektromos szikráktól, míg mások olvadt fémektől sérültek meg. (...) Tavaly 722 munkahelyi sérülést és a munkavégzésből fakadó krónikus megbetegedést regisztráltak Musk gyárában” – írtuk korábban.

photo_camera Elon Musk a fremonti gyárban élvezi a figyelmet Fotó: Andrej Sokolow/dpa Picture-Alliance/AFP

A Reuters most arról számolt be, hogy a Kaliforniai Munkavédelmi Hivatal kedden vizsgálatot indított a fremonti gyárban. Erika Monterroza, a hivatal szóvivője elmondta, a vizsgálat során ellenőrzik a munkaadó naplóját, amit a munkahelyi sérülésekről, megbetegedésekről kell vezetni, majd azt összevetik a hivatalhoz beérkezett adatokkal – a súlyos sérüléseket, baleseteket ugyanis nyolc órán kerül be kell jelenteni a munkavédelmi hatóságnál.

A Revealben megjelent vádakat eddig is visszautasító Tesla szóvivője igyekszik hangsúlyozni, hogy a vizsgálat nem jelent semmit, mert a hivatalnak kötelező minden egyes bejelentést kivizsgálnia, attól függetlenül, hogy van-e alapja. „A cég történetében soha sem fordult elő, hogy pontatlan vagy hiányos munkavédelmi jelentés miatt büntettek volna meg minket” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a fremonti gyárban feleannyi baleset történik most, mint a gyár korábbi tulajdonosai, a General Motors és a Toyota utolsó éveiben.