Messze még a Jetson család valósága: 5 házirobot a lelki társtól a tudósig

2018.04.26. · TECH

Házirobotot terveztet magának a világ leggazdagabb embere. Jeff Bezosról eddig is lehetett tudni, hogy a robotok nagy barátja: márciusban például a Boston Dynamicstól beszerzett robotkutyája sétáltatása közben fotózták.

link Forrás

Legújabban pedig arról számolt be a Bloomberg, hogy Bezos cége, az Amazon házirobotot terveztet, név szerint Vestát. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a Bezos-féle robot mi mindenre lesz képes, sokan afféle testet öltött, mobilis Alexára számítanak. A készülő robot prototípusának mindenesetre szuperérzékenyek a kamerái, öntanulásra képes, és önvezető autó módjára tud majd az utcán is közlekedni. A tervek szerint a béta verziót a cég alkalmazottai tesztelik majd az idei év második felétől. A piacra legkorábban jövőre kerülnének az Amazon házirobotjai.

Noha az Amazonnak már volt robotikai részlege, a munkaszínvonalra híresen kényes Bezos a projektehez robotikában jártas mérnökök komplett elit csapatát szerződtette, az Apple alelnöki székéből néhány éve leköszönt Max Paley-vel az élen. Nekik egyetlen feladatuk, hogy az Amazon-féle házirobot tökéletességéről gondoskodjanak. Az Amazon által néhány éve felvásárolt Kiva Systemsből kinőtt Amazon Robotics ugyanis a webáruház-óriás raktárainak automatizálását biztosítja.

Robbanás előtt a házirobotpiac?

Mint mindig, most is kiderülhet, hogy Jeff Bezos nem tud hibázni: a Research and Markets előrejelzése szerint a házirobotpiac éves forgalma a következő öt éven belül a háromszorosára nőhet. Tavaly év végére több vadonatúj gyártmányt is feszült figyelemmel vártak a robotrajongók.

A gyártók többnyire három koncepció mentén álmodják meg az egyelőre leginkább csak szárnyaikat próbálgató házirobotokat. A gépek egyik csoportja barátpótlékként és személyi titkárként, míg egy másik típus digitális háziállatként funkcionál. A házirobotok harmadik fajtájával a legmegbízhatóbb fogyasztókat, a gyerekeket célozzák. A mindig kéznél lévő játszótársak jobb esetben a tanulást is segítik. Lássuk a legnépszerűbbeket:

1. Zenbo, a háztartásbeli BB8

A nyomokban a Star Wars BB8 robotját idéző Zenbo a tökéletes háztartásbeli, legalábbis a robotot tavaly piacra bocsátó Asus szerint. Más nem is kell hozzá, mint egy teljeskörűen automatizált okosotthon, ahol a hálózatra csatlakozó, Zenbo által felügyelt gépek működtetése révén elvileg főz, porszívóz, kezeli a fűtés- és a hűtésrendszert, bekapcsolja a szaunát és még a kávét is időben lefőzi. Tervezői szerint személyi titkárként, biztonsági őrként, személyi trénerként és digitális tutorként egyaránt helyt áll, és még viszonylag olcsó is: nagyjából 600 dollárért vihető.

link Forrás

A piaci szereplők körében Zenbo nem aratott osztatlan sikert. Az átlagos felnőtt embereknek nagyjából térdmagasságig érő házirobot szerintük semmivel nem tud többet, mint az Amazon Echóhoz, illetve a Google Home-hoz hasonló, mobiltelefonokra tölthető otthonmenedzser alkalmazások. Az pedig a kritikusok szerint végképp nem tűnik jó ötletnek, hogy bárki egy Zenbóhoz hasonló robotra bízza az elsősegélynyújtást egy egészségügyi vészhelyzetben.

2. Tapia: a mesterséges lelkigondozó

Három éve fejlesztgetik, de még mindig nincs kész a japán MJI tervezőasztalain tökéletesedő Tapia. Az ébresztőóra méretű, ártatlan csecsemőfejre vagy az Angry Birds madaraira emlékeztető robotra elvileg nemcsak a megfelelően automatizált háztartás irányítását lehet majd rábízni, hanem beszélgetni is fog, sőt, miután fő attrakciójának az érzelemfelismerést szánják, még életvezetési tanácsokkal is elláthatja majd a gazdáját.

link Forrás

Kérdés, hogy elkészül-e. Az Aidót például, amely két éve egy Kickstarter-kampányban a célul kitűzött alaptőke ötszörösét gyűjtötte össze, reménybeli gyártói végül mégsem rakták össze, és a jelek szerint már nem is fogják. Pedig az Asus Zenbójához hasonló házirobot esetében ígéretekből nem volt hiány.

Figyelem, a gyengébb idegzetűek 3:15-nél ne nézzék tovább a videót, nem egyértelműen vidám ugyanis a látvány, amint az óvodás korú kisfiú lefekvés előtt az anyukája helyett a robot nyakába csimpaszkodva könyörög az esti meséért.

link Forrás

3. Jibo, a tudósrobot

Aido kudarca annak fényében kicsit sem meglepő, hogy a szállítását vállaló cégnek egyetlen teljes időben foglalkoztatott alkalmazottja van valahol Indiában. Egy korábban beígért hasonló robotot, Jibót az MIT komplett mérnökgárdájának is három évébe telt összerakni. Ráadásul még mindig nem tud feleannyit sem, mint ahogy eredetileg tervezték.

Ugyan kiváló minőségű fényképeket készít, és jól elszórakoztatja a családtagokat a legkisebbektől a legidősebbekig, a digitális tutorként és személyi asszisztensként egyaránt megbízható Jibónak szakértők szerint az okosotthonok kezelésében még lenne mit tanulnia. Ja, és 900 dollár az ára.

link Forrás

4. CHiP, „az első valóban cuki kutyarobot”

A digitális háziállatok piacán lényegesen nagyobb a valós választék, mint a házirabszolgaként és barátként hirdetett emberszerű robotokból. Miután a Sony által elsőként 1999-ben piacra dobott Aibo, valamint a Boston Dynamics gyártotta, legutóbb Jeff Bezosszal debütáló SpotMini már több generációt is megért, a robotkutyagyártó bizniszbe kevésbé ismert szereplők is beszálltak. CHiP-et „az első valóban cuki kutyarobotként” marketingelik. Hogy ez mennyire igazságtalan például Aibóval szemben, mindenki eldöntheti maga. A WowWee amúgy robotjátékok tucatjait gyártja, igaz, a többi kütyüjének nincs olyan személyisége, mint CHiP-nek.

link Forrás

Bár a kutyáknak több figyelmet szenteltek az utóbbi években a robotika nagymesterei, vannak a piacon más digitális állatok is. Az mondjuk nem egyértelmű, hogy a robotmacskát gyerekek vagy hús-vér macskák szórakoztatására gyártják-e. Mesterséges macskából készülhetnek a jövőben szofisztikáltabb változatok is, igaz, egyelőre még nagyon kezdetleges állapotban vannak.

Az már rejtély, miért épp egy hangyát választottak Antbo, a gyerekjátékként forgalmazott, 90 dolláros, kisebb tacskó méretű robotrovar mintájául. A bionikus robotrovart forgalmazó Amazon szerint Antbo legfőbb előnye, hogy szétszedhető és újra összerakható, vagyis tulajdonosa a robotika alapjait sajátíthatja el a segítségével. Az Androiddal és iOS-szel egyaránt operáló kütyü minimálisan még programozható is.

5. Robotjáték-arzenál: a gagyitól a tanulórobotokon át az autonóm szórakoztató kütyükig

Miközben már a robotállatkákkal is inkább a gyerekek, mint a felnőttek vágyaira próbálnak hatni, a digitális játékok programozható és/vagy autonóm verzióival egyértelműen a kiskorúak felől célozzák a gyártók a piacot. A Pixar-féle 2008-as animációsfilm-siker, a Wall-E ihlette Cozmónak nemcsak személyiséget kölcsönöztek, hanem tanulási képességeket is. Még ha nem is bővített mondatokban, Cozmo képes valamennyire kommunikálni és kifejezni néhány érzelmet. Cozmónak van két digitális kockája is, amelyekkel önállóan játszik. Gazdájának nincs más dolga, mint nézni a műsort. 190 dollárért.

link Forrás

A legleleményesebb gyártóknak persze sikerült olyan gyerekjátékokkal előállni, amiért még a szülők, pedagógusok is sorba állnak. A gyerekek számára fejlesztett programozható robotok nemcsak a digitális analfabetizmus felszámolásában, hanem a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatásában is jó szolgálatot tesznek. Az egyszerűbb, akár már 3 éves kortól, interaktív táblákon használható, egyszerű programokkal működtethető padlórobotok mellett bonyolultabb (és drágább) változatok is léteznek.

Az oktatórobotok hasznosságáról és a kódolás alapjainak a kisgyermekkori elsajátításáról korábbi összefoglalónk itt olvasható:

link Forrás